Ce condiții au transmis CJ Cluj constructorii gropii de gunoi ecologice pentru a relua lucrările. Trebuie să plătească 7 milioane lei


Președintele Consiliului Județean Cluj, Mihai Seplecan, le-a dat un ultimatum celor de la compania ATZWANGER S.P.A, constructorul gropii ecologice de gunoi, până vineri, 26 iunie, să deblocheze lucrările.

Într-un document semnat de administratorul delegat al companiei, Christoph Atzwanger, aceștia au o serie de solicitări la adresa Consiliului Județean Cluj, fără de care nu sunt de acord să reia lucrările.

Astfel, constructorul solicită, printre altele, încheierea unui act adițional la contract, care să conțină ”acordul de voință al părților” cu privire la solicitările înaintate de companie și cer, totodată, respectarea cu strictețe a contractului.

De asemenea, aceștia vor ca și Consiliul Județean să le plătească o sumă de aproximativ 7 milioane de lei, dar și să le ramburseze jumătatea din costul CAD.

1. Revocarea actului de reziliere a contractului și numirea, în cel mai scurt timp, a unui inginer.

2. Prelungirea duratei de execuție până la expirarea termenului de 202 zile de la terminarea lucrărilor de consolidare actualemte cesionate către Ceconi S.R.L..

3. Plata sumelor prevăzute în Situația Interimară de Lucrări nr. 10, respectiv 6.997.419,39 lei, precum și rambursarea a jumătate din costul CAD, conform prevederilor art. 6 din Anexa la Acordul Contractual”, sunt câteva din solicitările companiei.

În cazul în care nu este îndeplinită una dintre solicitări, aceștia susțin că decizia Comisiei de Adjudecare a Disputelor va deveni ”definitivă și executorie”.

 

În replică, Consiliul Județean Cluj susține că pretenţiile ridicate sunt cu adevărat aberante şi total inacceptabile, cu mult chiar peste nivelul prevederilor stabilite prin decizia C.A.D., ”ceea ce conduce la ideea că asocierea nu îşi doreşte cu adevărat continuarea lucrărilor şi finalizarea în bune condiţii a proiectului. Tot în acest context, al prevederilor deciziei C.A.D., trebuie reamintit faptul că aceasta nu are valoarea unei hotărâri judecătoreşti, Consiliul Judeţean Cluj putând să o ia în considerare atâta însă timp cât prin intermediul ei nu sunt afectate interesele financiare ale Uniunii Europene. Or, pretenţiile formulate de ATZWANGER prin răspunsul transmis Consiliului Judeţean exced cu mult chiar şi prevederile acestei decizii C.A.D.!

 

În acelaşi timp, Consiliul Judeţean Cluj a primit în cursul zilei de ieri, miercuri, 24 iunie 2015, raportul oficial în urma controlului efectuat în ceea ce priveşte proiectul S.M.I.D. de către Autoritatea de Audit care reprezintă interesele Uniunii Europene pe lângă Curtea de Conturi a României. Prin intermediul raportului se constată neconformitatea unor lucrări în cuantum de cca. 13.000.000 de lei, Autoritatea solicitând în mod imperativ recuperarea prejudiciului astfel cauzat bugetului Uniunii Europene”.

 

Ţin să precizez foarte clar faptul că nu voi accepta reluarea lucrărilor la C.M.I.D. în condiţii care să dezavantajeze bugetele Uniunii Europene şi al Consiliului Judeţean Cluj sau interesele cetăţenilor judeţului Cluj. Voi continua să am în permanenţă o atitudine extrem de constructivă, acest lucru neînsemnând însă că voi fi dispus să fac compromisuri care presupun încălcarea legii sau a clauzelor contractuale. În acelaşi timp, anunţ public că nu voi ceda în niciun caz presiunilor care au început deja să se exercite asupra mea prin diferite mijloace. Îi anunţ cu acest prilej şi îi avertizez pe toţi aceia care nu înţeleg că legea şi interesul cetăţeanului sunt mai presus de orice că am sesizat deja toate organele abilitate să cerceteze aceste ingerinţe care se fac pentru a mă determina să accept compromisuri contrare interesului public”, a afirmat preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Mihai Seplecan.

Comentarii Facebook