Artistii Operei din Cluj intra luni in greva generala. Angajatii cer demisia directorului Rares Trifan

Sindicalistii din Opera il acuza pe director de management defectuos, abuz in functie si lipsa de comunicare cu reprezentantii salariatilor.

 

Potrivit unui memoriu adresat de sindicatul Transilvania Art Ministerului Culturii si Prefecturii Cluj, directorul Rares Trifan este acuzat ca a incalcat Contractul Colectiv de Munca, ca nu se intereseaza de problemele salariatilor si de faptul ca nu asigura conditii optime de lucru.

 

Rares Trifan este acuzat de "dezinteres fata de problemele salariale ale angajatilor O.N.R.C., (care au in acest moment, cele mai mici salarii dintre operele din tara si cele mai putine posturi de I A. O.N.R.C este printre putinele institutii din tara in care nu este platit sporul de fidelitate, de 15%)" si de neasigurarea conditiilor optime de lucru. "La fel ca in septembrie 2009, si acum in septembrie 2010, frigul din salile de repetitii, fosa, vestiare, scena, birouri, lipsa apei calde (in vestiarul de la balet), creeaza grave probleme tuturor angajatilor", se arata in memoriul salariatilor.

 

Sindicalistii sustin ca directorul nu numai ca nu a fost in stare sa organizeze un turneu in 5 ani de zile, dar a si pierdut legaturile pe care Opera le avea cu unii impresari.

 

Rares Trifan este acuzat ca a facut angajari fara sa organizeze concurs si ca a montat o piesa "extrem de costisitoare", folosind colaboratori externi pe care i-a platiti cu zeci de mii de euro.

 

"O.N.R.C. a avut pana nu de mult un contract de consiliere manageriala cu domnul Demeter Andras, ministru secretar de stat in M.C.P.N. Desi era platit de catre Ministerul Culturii pentru aceste servicii, domnul Demeter Andras a mai incasat si de la O.N.R.C. cate 15 milioane de lei lunar", sustin sindicalistii in memoriu.

 

"Directorul Rares Trifan „ofera celor interesati” un adevarat model de risipa a banului public. Astfel, opera Tosca, in care s-au investit, in anul 2008, aproximativ 3 miliarde lei, a fost reprezentata in decursul anilor, de 3 ori. Cu alte cuvinte, s-au investit pentru fiecare seara de spectacol cate un miliard de lei", mai spun sindicalistii.

 

Memoriul este semnat de Dan Gadea, presedintele sindicatului Transilvania Art, si vicepresedintii Marius Chioreanu, Dan Dumitrana, Alexandru Manzat, Dan Oradan si Zoltan Csonka.

 

Sindicalistii de la Opera clujeana vor declansa greva generala incepand de luni, 11 octombrie, de la ora 9.00.

 

Directorul Rares Trifan nu a putut fi contactat.

Comentarii Facebook