Ministrul Justiției, boicotat de parlamentarii USR într-o conferință de presă. Încearcă să justifice ordonanța grațierii FOTO



Ministrul Justiției, Florin Iordache, a susținut o declarație de presă, miercuri, la ora 14.00, în care a încercat să justifice aprobarea ordonanței de urgență prvind grațierea.

Totuși, declarația ministrului a fost boicotată de protestele parlamentarilor USR, care purtau pancarte pe care scria ,,Rușine''.

"Problemele trebuie abordate foarte serios, pentru că în spațiul public, de aseară încoace s-au vehiculat o serie de lucruri neadevărate. Referitor la cele două proiecte de lege care vizează eliminarea unei posibile sancțiuni la CEDO, am precizat că am ținut cont de toate observațiile, iar oportunitatea a fost stabilită de Guvern. Am plecat de la condiții foarte clare, care vizează recuperarea prejudiciului. Doi, ținând cont de supraaglomerarea din penitenciare, vreau să vă spun că proiectul legii grațierii nu vizează nici criminali, nici violatori, nici pe cei care au făcut fapte grave, nici corupți și nu vizează persoane sau oameni politici", a declarat Florin Iordache.

Ministrul susține că la baza modificărilor pe care le aduce OUG stă atât jurisprudeța CEDO, cât și legislația în materie.

"Referitor la modificările adoptate aseară prin OUG și reacțiile care au apărut, toate acele modificări au fost făcute pentru că avem o practică neunitară în toată țară. Pornind de la decizia CCR, ilicitul penal este cea mai gravă formă a încălcării valorilor. Prin aceste măsuri de politici penale urmează să asigurăm un echilibru între puterile statului, conform Constituției României. Doresc să subliniez, referitor la abuzul în serviciu, emiterea, aprobarea sau adoptarea actelor normative există deja în cadrul penal actual la conflictul de interese. Referitor la stabilirea plafonului de 200.000 de lei, am avut în vedere legislația în materie, Convenția Națiunilor Unite împotriva corupției, jurisprudența CEDO, decizia CCR", a mai spus Iordache.

Comentarii Facebook