Legea lustratiei a fost aprobata! Fostii UTC -ist, Emil Boc si Ioan Rus, pot candida in continuare


Legea Lustratiei a trecut de Camera Deputatilor, care este forul decizional, cu unele modificari in privinta stabilirii cu o mai mare exactitate a persoanelor care au facut parte din regimul represiv comunist.

Modificarile au fost adoptate pentru ca legea sa respecte decizia Curtii Constitutionale, care a constatat neconstitutionalitatea unor articole din forma veche

In noua forma, persoanele lustrate trebuie sa fi ocupat functii politice platite in Partidul Comunist Roman. Categoriile de lustrabili sunt fosti membri ai guvernelor in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989: ministri, secretari de stat, prim-adjuncti si adjuncti ai ministrilor. De asemenea, sunt vizati si cei care au detinut functii ca prim-secretar, secretar al Comitetului judetean de partid, presedinte sau vicepresedinte in consiliile populare judetene, UTC, membrii Colegiului Central de partid sau Comitetului Central, cu conditia sa fi fost retribuiti.

Nu scapa nici persoanele care au facut parte din structurile fostei Securitati si au colaborat cu aceasta ca politie politica.

Legea nu ii vizeaza pe cei care au ocupat functii ca presedinte sau presedinte de sectii la Tribunalul Suprem, procuror general sau procuror general adjunct.

 

Clujenii Ioan Rus si Emil Boc, fosti conducatori UTC pe facultate si universitate inainte de 1989, nu au de suferit de pe urma Legii Lustratiei si vor putea candida in continuare pentru diverse demnitati publice. Cei doi nu au fost retribuiti pentru activitatea lor.

 

In aceeasi situatie se incadreaza si fostul rector al UBB Cluj, profesorul Andrei Marga.

Comentarii Facebook