REZIDENŢIAT 2016. Studenţii de la Medicină nu vor să se schimbe bibliografia pentru examen

 

Studenţii de la Medicină cer să nu se schimbe bibliografia pentru examenul de Rezidenţiat 2016.

 

Bibliografia după care învaţă studenţii de la Medicină pentru examenul de Rezidenţiat de anul acesta va rămâne aceeaşi ca anul trecut, potrivit Departamentului de Rezidenţiat al Facultăţii de Medicină al Universităţii de Medicină şi Farmacie "Victor Babeş" din Timişoara.

 

Ministerul Sănătăţii a publicat pe site o nouă bibliografie după care studenţii s-au apucat deja să înveţe pentru examenul de Rezidenţiat din noiembrie 2016.

 

”În data de 8 ianuarie, a apărut un comunicat care prezenta Compendiu de specialităţi medico-chirurgicale ca unic material pentru examenul de rezidenţiat. Această carte a fost realizată la nivel naţional şi este aşteptată de mulţi ani. Discuţiile lansate se referă la revenirea la ECN (Book Des ECN), o carte mult contestată, apărută în 2011, plină de greşeli, tradusă din franceză de către editura Universităţii din Cluj. Nu suntem de acord cu scoaterea din tematica de rezidenţiat a unei cărţi de actualitate, cu contribuţia naţională şi înlocuirea ei cu una veche, plină de greşeli, tradusă şi multiplicată de un singur centru", se arată în petiţia lansată de studenţii de la Medicină.

 

Studenţii mai spun că doresc ca Rezidenţiatul să fie susţinut în continuare în şase centre din mai multe considerente.

 

Schimbări majore la rezidenţiat. Ministrul Sănătăţii vrea să trimită medici în mediul rural

 

Adelaida Marcu, studentă în anul VI la Medicină Generală şi fostul preşedinte al Federaţiei Asociaţiilor Studenţilor în Medicină din România, a explicat pentru Mediafax că iniţial, studenţilor le-a fost comunicat că pentru examenul de anul acesta trebuie să înveţe din Compendiu.

 

"Cartea a fost aprobată pe 17 iulie 2015 de către Colegiul Medicilor şi pe 21 iulie de către Ministerul Sănătăţii. Deşi trebuia să apară prin noiembrie-decembrie, Compendiul a apărut abia la mijlocul lunii ianuarie. Din ce am înţeles de la colegii mei de la Timişoara, vineri au fost anunţaţi de către rector că pentru rezidenţiat nu mai trebuie să înveţe din Compendiu, ci din vechiul manual. Studenţii din toată ţara sunt revoltaţi", a explicat Adelaida Marcu.

 

Reprezentanţii departamentului care se ocupă cu organizarea Rezidenţiatului la Universitatea de Medicină de la Timişoara au confirmat pentru Mediafax că studenţii trebuie să înveţe după manualul vechi. Unul din motive ar fi pentru că anul acesta trebuie să iasă pe piaţă materiale noi şi pentru studenţii de la Stomatologie şi Farmacie şi ar fi vorba de o schimbare simultană a bibliografiei.

 

Însă, situaţia rămâne confuză la nivel naţional.

 

Academicianul Ioanel Sinescu, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti, spune că aşteaptă o lămurire din partea Ministerului Sănătăţii vizavi de această problemă, înainte să-i informeze pe studenţi dacă bibliografia pentru Rezidenţiat s-a schimbat sau nu.

 

Reprezentanţii Biroului de Presă al Ministerului Sănătăţii spun că nu au încă un răspuns oficial.

Comentarii Facebook