Mai mult de jumătate dintre români susțin introducerea votului obligatoriu. Cine se opune: ,,Se pot schimba lucrurile în bine’’


Un nou sondaj INSCOP arată că 62% din români sunt de acord cu introducerea votului obligatoriu.

Numărul cetățenilor care susțin această măsură a crescut semnificativ în ultimii 10 de ani. În aprilie 2014, doar 44,6% dintre români erau de acord cu votul obligatoriu.

Românii sunt de părere că numărul mai ridicat de votanți ar putea să aibă efecte pozitive asupra societății: „dacă vin mai mulți oameni la vot se pot schimba lucrurile în bine”.

In schimb, 35.6% dintre cei chestionați s-au declarat împotriva votului obligatoriu, considerând că ,,actuala clasă politică nu poate schimba lucrurile în bine."

Susținători mai entuziaști ai votului obligatoriu sunt alegătorii PSD-PNL (74%) și ai AUR (68%), iar într-o măsură ușor mai redusă alegătorii ADU (58%).

Persoanele cu studii superioare, locuitorii din urbanul mare și angajații la stat sunt împotriva votului obligatoriu, în timp ce tinerii sub 30 de ani, cei cu educatie primara sau medie și locuitorii din mediul rural sunt pro. 

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda Agenţiei de presă News.ro. 

Datele au fost culese în perioada 12 - 20 aprilie, prin interviuri telefonice.

Volumul eşantionului simplu, stratificat, este de 1.100 de persoane, cu vârsta de 18 ani şi peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2,95 %, la un grad de încredere de 95%.


Comentarii Facebook