Britanicii râd de noi: Bustul Arethiei Tătărăscu este considerat ”prea sexy”

 

Discuțiile privind îndepărtarea bustului Arethiei Tătărăscu, soţia fostului premier din perioada interbelică Gheorghe Tătărăscu, au ajuns în presa din Marea Britanie.

 

«Sâni prea mari» pentru bustul fostei prime doamne a României Arethia Tatarescu, afirmă Ministerul Culturii”, titrează The Huffington Post.

 

«Un bust sculptat pentru a o comemora pe soţia unui preşedinte al României trebuie refăcut pentru că sânii acesteia sunt prea mari», a afirmat Ministerul Culturii din această ţară. (...) Pompiliu Ciolacu, şeful Direcţiei de Cultură şi Patrimoniu al Consiliului Local (Gorj, n.r.), a declarat: «Din punct de vedere artistic este exagerat şi nu prezintă adevărata imagine a persoanei». Radu Boroianu, secretar de stat în Ministerul Culturii, a decis ca această sculptură să fie dată jos de pe soclu şi refăcută de artistul local Paul Popescu. Consiliul Judeţean Gorj a plătit pe această operă peste 4.000 de lire sterline”, se arată în articolul publicat pe ediţia britanică a site-ului The Huffington Post.

 

Publicația The Independent scrie că ”Paul Popescu a refuzat cererea şi a spus că, «în artă, mărimea sânilor este o chestiune de gust». El a afirmat: «Ministrul Boroianu consideră această sculptură este prea sexy din cauză că sânii sunt prea mari. Nu cred că sânii sunt prea mici, nu cred că sânii sunt prea mari. Consider că sunt aşa cum trebuie»”.

 

Bustul trebuie demolat pentru că a fost amplsat ilegal, dar oficialii Ministerului Culturii recunosc și că are sânii prea mari. 

 

Domnul ministru Boroianu (fost secretar de stat in Ministerul Culturii - n.red.), dupa ce ne-am cunoscut cu ocazia vizitei de la Targu-Jiu, spunea ca, personal, o gaseste prea 'sexoasa', dar eu am realizat lucrarea folosindu-ma dupa fotografii si tablouri de epoca, in care apare Arethia Tatarascu.

 

Daca e sa privim lucrurile in fata, in perspectiva felului in care arata Arethia Tatarascu, pot sa spun ca ea chiar era o dama bine si sanii reprezentau ceva”, a mai explicat Paul Popescu, artistul care a realizat busturile soților Tătărăscu. 

 

Comentarii Facebook