Cât costă DE FAPT cazarea all inclusive în 2020, în România, Bulgaria, Turcia sau Grecia. Unde e mai ieftin


Un studiu realizat de IRI Travel, principalul tour-operator pe destinația Bulgaria, alături de peste 1000 de agenții partenere, arată care sunt prețurile pentru vacanțe all inclusive în România, Bulgaria, Turcia și Grecia.

ROMÂNIA

Pentru un hotel de 5 stele tariful mimim de persoană pe noapte este de 380 de lei (aprox. 80 euro) în stațiunea Mamaia, în timp ce într-una mai de la sudul litoralului românesc, precum Saturn, acest tarif scade la 290 de lei (60 euro) de persoană pe noapte. 

Dacă ne uităm la un hotel de 4 stele din România, tariful mediu este de 275 de lei (57 euro) pe noapte pentru o persoană, în timp ce în Eforie Nord, costurile pe noapte ajung la 240 de lei (50 euro). 

La 3 stele, contrar trendului știut de români în ultimii zece ani, hotelurile din Eforie Nord sunt ceva mai scumpe decât cele din Mamaia. Astfel că, dacă în stațiunea aflată la sud de C0nstanța prețul serviciilor All Inclusive sunt de 250 de lei (52 euro) pe noapte/pers., în Mamaia, acestea sunt cu 35-40 de lei mai mici ajungând la 215 lei (42-43 euro), în medie. 

Față de Bulgaria, țara noastră nu se poate lăuda cu atât de multe hoteluri specializate pe serviciile All Inclusive, astfel că, pentru noi, acest tip de regim este unul încă în fază incipientă. Din acest motiv, veți vedea niște diferențe destul de mari între România și Bulgaria, mai ales la hotelurile de 4 și de 5 stele. Dacă la ei hotelurile cu All Inclusive sunt de ordinul sutelor, în România acestea de abia dacă au ajuns la câteva zeci. În plus, la vecinii de la sud, marile lanțuri hoteliere și-au dezvoltat propriile concepte de All Inclusive. Așa că, veți întâlni All Inclusive Premium, Ultra All Inclusive, All Inclusive Gold care nu sunt prea mult diferite între ele, dar vin cu servicii superioare celor de All Inclusive cu care sunt obișnuiți turiștii. De asemenea, bulgarii și turcii au și conceptul de All Inclusive Light, unde ai aceleași servicii ca la un All Inclusive obișnuit, dar acesta este limitat doar la orele meselor”, a declarat Lucian Bădîrcea, CEO IRI Travel.   

BULGARIA

În stațiunea Nisipurile de Aur, un All Inclusive la 5 stele costă aproximativ 48 de euro de persoană/ noapte și ai parte, într-o săptămână, de trei nopți cu mâncare tematică precum cea bulgărească, mediteraneană sau franțuzească. În plus, unele hoteluri, în funcție de investitorul sau de majoritatea turiștilor care petrec acolo, au și baruri speciale precum unul german, unde se servesc numai produse din țara respectivă. 

Pe de altă parte, în stațiunea Sunny Beach, la 5 stele ai parte de mic dejun continental,  de show de gătit și șampanie, de la primele ore ale zilei. Mai mult, servirea de băuturi alcoolice la barul hotelului nu se încheie la 23.00, ci este non-stop. De asemenea, dacă hotelul are restaurant pe plajă, acolo veți avea parte de o cină în stil mediteranean. Toate acestea ajung să coste 42 de euro de persoană/ noapte. 

În schimb, la 4 stele, mai toate hotelurile care oferă servicii All Inclusive, oferă turiștilor 2 șezlonguri și o umbrelă gratuit pe plajă. 

În Albena, un All Inclusive costă undeva la 30 de euro pe noapte de persoană, iar serviciile sunt cele standard pentru fiecare țară, adică băuturile locale sunt gratuite până la orele 23.oo, iar mâncare, gustări și deserturi în locațiile hotelului. 

La Nisipurile de Aur, turiștii au parte de seri tematice asemeni celor oferite de hotelurile de 5 stele: seară bulgărească, seară cu pește și fructe de mare, grătar, seară specială. Dar menționăm că așa ceva există la mai toate hotelurile de 4 stele, doar tematica diferind. Aici, costurile sunt, în medie, de 29 de euro de pers./ noapte. 

Unele hoteluri de 4 și de 5 stele își mai recuperează din cheltuielile cu mâncarea, vânzând resturile de peste zi, fermelor din jurul stațiunilor, acesta fiind unul dintre motivele pentru care își permit să ofere servicii calitative la prețuri mai mici. În plus, hotelierii bulgari lucrează direct cu hipermarketurile din zona lor pentru produsele pe care le pun pe masă turiștilor”, a mai spus Lucian Bădîrcea.

La 3 stele, conceptul de All Inclusive are pornire de la 22 de euro / noapte / pers. în stațiunile Albena și Nisipurile de Aur. Diferența între 3 și 4 stele pe acest concept constă în faptul că produsele nu se servesc în toate locațiile disponibile ale hotelului, precum pool bar sau beach bar, iar mesele nu sunt atât de diversificate și pe tematici. 

TURCIA

Pe destinația Turcia, prețurile sunt sensibil mai mari pentru că aici este inclus și transportul cu avionul fiind vorba de charter și de transfer de la aeroport la hotel și înapoi. 

Astfel că, la un hotel de 5 stele în Antalya, veți plăti 75 de euro de persoană/ noapte. În servicii aveți incluse, spre deosebire de Bulgaria sau România și un mic dejun târziu sau cină târzie, posibilitatea unei cine gratuite în restaurantele a la carte, iar diversificarea felurilor de mâncare dar și calitatea acestora este mult mai bună. Mai mult, și ora de servire a băuturilor gratuite este ceva mai înaintată: până la orele 24.00, față de România sau Bulgaria, unde gratuitatea se încheie la orele 23.00. De asemenea, ora până la care se servesc băuturile la pool bar este de 18.00, nu 17.00, cum este în restul țărilor. 

Pentru Ultra All Inclusive în Turcia, trebuie să țineți cont de faptul că aici, ca și în Bulgaria, acest lucru înseamnă că aveți acces gratuit și la băuturile de import, iar în unele cazuri, acestea sunt oferite non-stop. În plus, unele pool baruri sunt deschise pînă la orele 24.00, iar unele hoteluri oferă gratuit și posibilitatea de a petrece timp într-o cafenea cu narghilea. Prețul pentru toate aceste servicii pornește de la 80 de euro/ noapte/ pers.

La 4 stele în Antalya, serviciile All Inclusive costă minim 60 de euro, iar unele hoteluri pun la bătaie și saună sau baie turcească gratuit sau posibilitatea de a vă bucura de o supă de noapte între orele 23.00 și 24.00. 

Și dacă în unele hoteluri bulgărești de 4 sau de 5 stele turiștii pot găsi snack baruri unde să deguste după-amiaza burgeri, sandwich-uri, produse de patiserie sau înghețată, în cele turcești, aceștia se pot delecta cu gozleme (patiserie tradițională turcească).  

 La hotelurile de 3 stele din Turcia, cazarea All Inclusive pornește de la aproape 50 de euro/ noapte/ pers. 

GRECIA

Deși All Inclusive -ul nu este specific pentru serviciile grecești, există și hoteluri din stațiunile cunoscute care oferă așa ceva. 

Spre exemplu, în Halkidiki, All Inclusive la 5 stele costă 72 euro/  noapte/ pers. Serviciile și posibilitățile nu sunt la fel de spectaculoase și diversificate precum în celelalte țări analizate. La capitolul băuturi veți descoperi că în All Inclusive sunt incluse și băuturile de import, ceea ce în restul hotelurilor nu se găsește decât la Ultra All Inclusive. Aici aveți la dispoziție prosoape, șezlonguri și umbrelă gratuite, atât pe plaja privată, cât și la piscină. Iar numărul cinelor tematice tematice variază de la una pe săptămână până la 3, iar de obicei se pot întâlni mese cu specific pescăresc sau italian. 

Pe Riviera Olimpului, la 5 stele, toate aceste servicii pornesc de la 80 de euro / noapte/ pers. 

La 4 stele în Halkidiki, All Inclusive pornește de la 56 de euro/  noapte/ pers, în timp ce în Thassos, prețul de pornire este de 65 – 68 de euro/ noapte/ pers. Aici sunt incluse o cină la taverna a la carte de pe plajă a hotelului, dar cu rezervare prealabilă, în timp ce pentru turiștii care stau în apartamentele de lux care au și piscină privată, există restaurante a la carte unde pot servi cina în fiecare seară. 

Pentru cazarea la 3 stele, All Inclusive -ul grecesc are pornire de la 40 de euro/ noapte/ pers. 


Comentarii Facebook