Un român venit din Statele Unite a pus pe picioare „satul refugiaților ucraineni”: „Să uite tot necazul ce-l trăiesc”


Un bărbat din Alba a găsit un mod inedit prin care îi ajută pe refugiaţii din Ucraina. Întors de curând din Statele Unite ale Americii, românul a renovat mai multe case din satul bunicilor săi, Rachiş, pe care le-a pus la dispoziţia ucrainenilor. La ultimul recensământ, în sat mai erau doar 6 persoane şi mai multe case goale. Acum, localitatea a revenit la viaţă, odată cu sosirea noilor locuitori.

După 15 ani în care a locuit în Statele Unite ale Americii, bărbatul s-a întors acasă cu gândul de a reconstrui satul bunicilor. A cumpărat şi a renovat în stil tradiţional nu mai puţin de 12 case din Rachiş, o localitate situată la aproape 40 de kilometri de Alba Iulia. Imediat după declanşasarea războiului din Ucraina, românul a anunţat că oferă cazare refugiaţilor. Iar oferta sa a fost imediat acceptată.

Să le facilităm toate lucrurile, să uite tot necazul ce-l trăiesc. Mai avem încă vreo 50 de locuri, încă o sută de locuri într-o altă locaţie, aproape de unde suntem acum”, a declarat bărbatul.

Noi am răspuns cu omenie (celor care au dorit să se mute în sat) și umanitate și asta mi se pare cel mai corect. Cei care au ajuns aici sunt fericiți că au un loc pe care să îl numească acasă, dar în același timp sunt foarte supărate (pentru ce au lăsat în urmă), mi-e și jenă să îi tot întreb dacă sunt ok, până la urmă e normal să nu fie ok”, declară soția bărbatului binevoitor.

În acelaşi sat, românul a ridicat şi o biserică, în memoria bunicilor săi, potrivit Observator.ro.


Comentarii Facebook