Românii caută soluţii pentru energie ieftină. Vânzările de panouri solare au crescut cu 60%. „Este investiţia vieţii mele”


Energia curată şi ieftină este la mare căutare. Vânzările de panouri fotovoltaice au crescut cu 60%, pentru că românii caută alternative la gazele şi curentul care costă, în medie, de 3-4 ori mai mult decât acum un an. Cu bani de la stat sau pe cont propriu, tot mai mulţi proprietari vor să facă economii cu ajutorul Soarelui.

„Factura a venit, a fost de 20 de lei”

A economisit, a investit şi a câştigat. Un bărbat din Prahova este mulţumit că, într-o perioadă în care facturile de mii de lei la curent şi gaze îi împovărează pe cei din jurul lui, a tras lozul câştigător. Şi-a instalat panouri solare cu ajutorul cărora îşi acoperă consumul casnic. În plus, energia produsă peste necesarul locuinţei ajunge în reţeaua naţională, de unde mai primeşte nişte bani. Sistemul instalat pe locuinţa sa din Breaza, judeţul Prahova, l-a transformat, astfel, în ceea ce poartă numele de ,,prosumator”.

Este extraordinară, este investiţia vieţii mele. De la 1.500 de lei, cât plăteam pe timp de iarnă consumul energic, la aproape 0 lei cheltuială”, declară bărbatul.

În lunile geroase, când facturile au fost uriaşe pentru toată lumea, locuinţa sa a avut consumul aproape integral acoperit. „Factura a venit, a fost de 20 de lei. Acum, de exemplu, produce 6600 de wati, asta înseamnă 6,6 kilowati pe oră. Folosesc foarte puţin pentru că am, numai frigiderele şi televizorul”, a mai spus acesta.

Soarele îl ajută să economisească

Scumpirile din ultima vreme au trezit interesul oamenilor pentru astfel de sisteme, cu ajutorul cărora se pot face economii substanţiale. „În primul rând, toată lumea se uită cum ar putea să îşi reducă factura de energie electrică. Ştim cu toţii situaţia din această piaţă. Prin instalarea de panouri fotovoltaice reducerea se poate face imediat, iar costurile se pot amortiza mult mai repede astăzi decât în urmă cu câţiva ani”, declară fericit bărbatul. 

Faţă de anii trecuţi, costurile pentru asemenea sisteme solare sunt mai ridicate. Chiar şi aşa, cererea pentru panourile fotovoltaice a explodat în ultimul an, arată datele firmelor care furnizează astfel de echipamente. Este o soluţie chiar şi pentru antreprenorii care au hale de depozitare şi care se confruntă cu facturi tot mai mari la energie, potrivit Observator.ro.


Comentarii Facebook