Șeful autostrăzilor din Cluj, Radu Băruță, a fost DEMIS

 

Radu Băruță, directorul DRDP Cluj, practic șeful autostrăzilor și a drumurilor județene din Cluj, a fost demis.

 

Conform unor surse, Radu Băruță a fost anchetat de o comisie a Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), iar decizia a fost de demitere din funcție și de numire a unui nou director interimar. 

 

Se pare că raportul Curții de Conturi, probleme cu unele lucrări decontate, și sumele cheltuite pe cazări la hoteluri și actualul apartament închiriat i-au fost fatale lui Băruță. Raportul Curții de Conturi a găsit probleme și pe drumul Baia Mare –Târgu Lăpuș. Acolo prejudiciul imputat lui Băruță este de 16 milioane de lei. 

 

În luna septembrie 2018, directorul general al CNAIR, Narcis Neaga, dispunea ”intervenția de urgență a DRDP Cluj pe DN 18B, după ce a constatat o gestionare defectuoasă a lucrărilor de întreținere pe sectorul de drum Baia Mare – Târgu Lăpuș, aflat pe raza Secției de Drumuri Naționale – Baia Mare”. Atunci, a fost demis și s-a declanșat cercetarea disciplinară împotriva șefului Secției de Drumuri Naționale – Baia Mare, Loghin Mateiaș, iar directorul regional Radu Băruță a fost avertizat că va fi destituit din funcție în cazul în care nu înțelege să își ia în serios atribuțiile. Acest lucru nu s-a întâmplat, iar directorul general al CNAIR, Narcis Neaga, a venit marți după-masa la Cluj pentru o ședință de rutină, unde l-a demis subit pe Băruță.

 

Băruță a fost numit în funcție în 2017, adus de la Oredea, deși la Cluj erau destui specialiști care puteau conduce Direcția Regională de Drumuri și Poduri. În locul lui, acum a fost numită interimar Crina Lăpușan.

 

De când a fost numit în funcția de director al Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Cluj, inginerul Radu Ilie Băruță a stat numai la hotel. Și nu la orice hotel, ci la cele de patru stele, mai exact Napoca Grand Hotel sau Fulton Hotel. În 2018, s-a mutat într-un apartament de lux. 

 

Băruța a fost numit la propunerea ministrului Transporturilor, Răzvan Cuc, în funcția de director interimar la DRDP Cluj, în data de 25 august 2017. Culmea, Șeful interimar al DRDP Cluj și-a semnat propriile deconturi de cazare, deși contractul colectiv de muncă din cadrul CNAIR interzice ca șefii să stea la hotel, decât în cazurile când sunt plecați în delegație.

 

Mai exact, lui Băruță i-au fost decontate serviciile de cazare în sumă de 3.344 lei, asta deși în Contractul Colectiv de Muncă se prevede că ”posibilitatea decontării cheltuielilor de cazare în regim hotelier se face doar pe perioada delegării”.

 

Ca totul șă fie un mister complet, Băruță le-a interzis angajaților să spună unde anume este cazat, dar acest mister a ieșit la iveală din simpla lecturare a facturilor emise de hotel.

 

Ca și cum CNAIR nu mai are de lucru în România, chestiunea cazării lui Băruță a devenit un lucru foarte important. Astfel s-a pus în mișcare un întreg mecanism birocratic, fiind implicați directorul național al CNAIR Ștefan Ioniță sau directorul economic al CNAIR, Ionuț Mașala, care s-au implicat în această chestiune. În adresa 14A/2017, pe care Departamentul de Investigații de la Știri de Cluj îl prezintă în facsimil, cei doi directori din CNAIR îi scriu lui Băruță să își vadă de treabă și să nu mai solicite cazare la hotel deoarece legislația în vigoare interzice acest lucru. Mai mult, directorii CNAIR îi transmit subalternului de la Cluj să își închirieze un apartament în Cluj-Napoca, dacă vrea să aibă unde să stea, și să semneze contractul de închiriere.

 

Cu acest răspuns de la CNAIR, Direcția Economică din cadrul DRDP Cluj i-a transmis lui Ilie Băruță să restituie sumele de bani plătite abuziv pe perioada 25 august - 25 octombrie, adică 3.344 lei. ”Având în vedere cele arătate, vă rugăm dispuneți măsuri în vederea restituirii sumelor decontate nejustificat”, se arată într-o adresă a Direcției Economice din cadrul DRDP Cluj.

 

Vezi documentele în linkul de mai jos.

 

Șeful CNAIR Cluj se cazează doar la hotel. CNAIR îi cere banii înapoi

Comentarii Facebook