Vineri 27 Ianuarie

Șeful CNAIR Cluj se cazează doar la hotel. CNAIR îi cere banii înapoi

 

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere nu are bani de parapeți metalici pentru a preveni accidentele grave, așa cum a fost cel de pe clisura Dunării, unde o întreagă familie a dispărut în apele fluviului, dar are bani să își țină directorii la hotel, cu lunile. 

 

De când a fost numit în funcția de director al Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Cluj, inginerul Radu Ilie Băruță a stat numai la hotel. Și nu la orice hotel, ci la cele de patru stele, mai exact Napoca Grand Hotel sau Fulton Hotel. 

 

Băruța a fost numit la propunerea ministrului Transporturilor, Răzvan Cuc, în funcția de director interimar la DRDP Cluj, în data de 25 august 2017. De atunci, șeful interimar al DRDP Cluj și-a semnat propriile deconturi de cazare, deși contractul colectiv de muncă din cadrul CNAIR interzice ca șefii să stea la hotel, decât în cazurile când sunt plecați în delegație.

 

Mai exact, lui Băruță i-au fost decontate serviciile de cazare în sumă de 3.344 lei, asta deși în Contractul Colectiv de Muncă se prevede că ”posibilitatea decontării cheltuielilor de cazare în regim hotelier se face doar pe perioada delegării”. 

 

Ca totul să fie un mister complet, Băruță le-a interzis angajaților să spună unde anume este cazat, dar acest mister a ieșit la iveală din simpla lecturare a facturilor emise de hotel.

 

Ca și cum CNAIR nu mai are de lucru în România, chestiunea cazării lui Băruță a devenit un lucru foarte important. Astfel s-a pus în mișcare un întreg mecanism birocratic, fiind implicați directorul național al CNAIR Ștefan Ioniță sau directorul economic al CNAIR, Ionuț Mașala, care s-au implicat în această chestiune. În adresa 14A/2017, pe care Departamentul de Investigații de la Știri de Cluj îl prezintă în facsimil, cei doi directori din CNAIR îi scriu lui Băruță să își vadă de treabă și să nu mai solicite cazare la hotel deoarece legislația în vigoare interzice acest lucru. Mai mult, directorii CNAIR îi transmit subalternului de la Cluj să își închirieze un apartament în Cluj Napoca, dacă vrea să aibă unde să stea, și să semneze contractul de închiriere.

 

Cu acest răspuns de la CNAIR, Direcția Economică din cadrul DRDP Cluj i-a transmis lui Ilie Băruță să restituie sumele de bani plătite abuziv pe perioada 25 august - prezent, adică 3.344 lei. ”Având în vedere cele arătate, vă rugăm dispuneți măsuri în vederea restituirii sumelor decontate nejustificat”, se arată într-o adresă a Direcției Economice din cadrul DRDP Cluj.

 

De frică să nu fie dați afară de noul director, angajații de la DRDP Cluj au avizat ilegalitatea decontării cheltuielilor de cazare, deși cunoșteau faptul că acesta sunt ilegale. Referatele prin care s-au plătit aceste sume ilegale, poartă ștampilele Compartimentului Financiar Preventiv din Cadrul DRDP Cluj, cu semnăturile economiștilor Ileana Iuga sau Nicoleta Gherman. Acest compartiment are obligația de a da aviz pe toate actele fiscale, iar orice aviz înseamnă că legea este respectată.

 

Deconturile de cazare sunt întocmite de inginerul Băruță Radu și aprobate de directorul regional Băruță Radu. 

 

 

 

 

Comentarii Facebook