REVOLTĂTOR! În pandemie, directorul PNL -ist al Sălii Polivalente Cluj ”sparge” banii PUBLICI, pe haine de lux, la cel mai scump magazin din Cluj


  • Sala Polivalentă cumpără haine de lux, în pandemie, de la cel mai scump magazin din Cluj, în valoare de aproape 9000 de lei.
  • Sala Polivalentă are pierderi, din cauza pandemiei, a tăiat salariile angajaților, iar unul a fost dat afară.
  • Directorul Ionuț Rusu, consilier județean PNL Cluj, cumpără haine de lux, criteriul fiind ”calitatea şi durabilitatea”.

Conducerea Sălii Polivalente din Cluj a cumpărat cu tupeu incredibil, în plină pandemie și situație de criză, haine de lux, de la cel mai scump magazin din Cluj-Napoca. Lucrurile s-au petrecut, pe ascuns, fără a implica SEAP -ul, site -ul public de licitații, unde lucrurile ar fi fost transparente.

Culmea este că, în ultima jumătate de an, conducerea Primăriei Cluj-Napoca, prin primarul Emil Boc, vorbea despre nevoia de respectare a regulilor pandemiei, despre vaccinare, pentru a nu adânci și așa criza financiară care se prefigura. Conducerea Sălii Polivalente, însă, nu avea nicio treabă și se îmbrăca cu haine de fițe cumparate cu facturi cu datele Salii Polivalente.

Câțiva angajați ai Sălii au fost contactați de Știri de Cluj, dar fie au refuzat să comenteze pe tema hainelor primite, fie au spus că nu știu, dar că vor da mai multe explicații, dacă îi întreabă autoritățile statului.

Contabila Sălii Polivalente, Aurica Tudor, a fost sunată de reporterul Știri de Cluj pentru a explica achiziția de haine de lux, dar a spus că nu vorbește la telefon. La ora 12.00, a fost programată o întâlnire la Sala Polivalentă, la care au participat Aurica Tudor, Cristina Petrovici (foto), director de comunicare, și încă o persoană care nu s-a prezentat. Contabila Aurica Tudor, care a semnat achiziția hainelor scumpe, a fost interesată de două lucruri: ”De unde aveți numărul meu de mobil?”, ”De unde aveți facturile, care sunt documente private?”.

Despre faptul că a semnat cumpărarea hainelor de lux, iar documentele au fost puse în contabilitate cu aprobarea ei, Aurica Tudor a spus că nu mai ține minte. 

Citiți în subsolul articolului răspunsul halucinant al celor de la Sala Polivalentă.

Ionuț Rusu, directorul Salii Polivalente, a aprobat cumpărarea de haine de lux, ”noaptea ca hoții”, în ultima zi a anului 

În 31 decembrie 2020, ”noaptea ca hoții”, în ultima zi a anului, directorul Sălii Polivalente din Cluj-Napoca, Ionuț Rusu, a aprobat un referat de necesitate, pentru cheltuirea sumei de 10.000 de lei plus TVA, achiziție cu denumirea ”echipamente / îmbrăcăminte personal”. Achiziția este anormală, fiind vorba despre un an de pandemie, când și așa Sala Polivalentă din Cluj a avut pierderi, a dat oameni afară și a redus salariile celor rămași. În plus, Sala nu a avut activitate, pentru că nu s-au ținut deloc evenimente. Toate aceste lucruri fac ca nici măcar de echipamentele pentru angajați să nu fie nevoie.

referat.jpg

Adevăratul motiv al solicitării de bani, prin referatul din ultima zi a anului 2020, se clarifică abia după câteva zile, mai precis în 11.01.2021, când Sala Polivalentă cheltuie inexplicabil suma de 7.350 de lei, pe 10 articole de îmbrăcăminte de lux pentru bărbați, de la Peek & Cloppenburg, magazinul cu haine de lux din Vivo Center. De asemenea, din banii aprobați de Ionuț Rusu s-au cumpărat și doua produse de lux pentru femei, în valoare de 1382 de lei.

Foto: Datele fiscale ale Sălii Polivalente apar pe facturile de mai jos

WhatsApp Image 2021-06-07 at 22.29.16.jpeg

Factura emisă de Peek & Cloppenburg și datele oferite de firmă arată exact ce s-a cumpărat pentru ”angajații” de la Sala Polivalentă afectați de pandemie, care aveau lefurile tăiate și fuseseră dați afară.

1. Cămașă Polo Ralph - 629 lei

2. Jeans Boss - 779  lei

3. Jerseu Boss - 989 lei

4. Hanorac Boss - 729 lei

5. Hanorac Noss - 499 lei

6. Jeans Joop! - 359 de lei

7. Hanorac Boss - 319 lei

8. Jachetă Wellensteyn - 1399 lei

9. Hanorac Boss - 979 lei

10. Costum Boss + pantaloni Boss - 679 lei

Sala a cumpărat și două articole de îmbrăcăminte pentru femei. Nu se știe pentru cine, iar fosta iubită a directorului Ionuț Rusu, Cristina Petrovici, care lucrează chiar la Sala Polivalentă, a spus că nu a primit nimic.

1. Jachetă Wellensteyn - 1199 lei 

2. Bluză Ralph Lauren - 183 lei

Sala Polivalentă a cheltuit în total suma de 8.732 de lei, pe hainele de la Peek & Cloppenburg, din bani publici.

În 26 februarie 2021, Sala Polivalentă mai cheltuie încă 1.098 de lei pe două perechi de pantofi de sport marca Adidas, în valoare de 730 de lei, și pe un hanorac sport Nike, de 200 de lei. Nici aici nu se știe care a fost utilitatea acestor cheltuieli. 

pantofi sport.jpg

În total, Sala Polivalentă a cheltuit 9.830 de lei pe haine de fițe, în condițiile în care nu avea activitate și lucrurile mergeau prost financiar. 

Angajații spun că nu știu nimic despre hainele aprobate și cumpărate. Șeful CA, Petru Călian, va verifica Curtea de Conturi

Știri de Cluj a sunat o serie de angajați de la Sala Polivalentă Cluj pentru a vedea dacă aceștia au primit ceva haine / echipamente în ultimele luni, din partea societății de stat. Aceștia au spus că nu pot comenta sau că nu știu nimic despre acest caz.

Cristina Petrovici, se pare că de puțin timp fosta iubită a directorului Ionuț Rusu, a spus că ea nu a primit niciun echipament sau haine, pentru că ea oricum lucrează la birou. ”Eu nu mai sunt iubita lui Ionuț Rusu și nu știu nimic despre aceste achiziții. Eu lucrez la birou”, a spus  Cristina Petrovici (foto / Facebook: Fosta iubită a directorului, la o partidă de golf).

WhatsApp Image 2021-06-08 at 20.38.31 (3).jpeg

WhatsApp Image 2021-06-08 at 20.39.52.jpeg

Jurista Sălii Polivalente, Anca Todor, a fost contactată și a recunoscut că a aprobat referatul de achiziție de necesitate a unor echipamente, dar că nu știe pe ce s-a cheltuit mai departe suma. ”Este treaba conducerii Sălii Polivalente și a Consiliului de Administrație. Nu aș putea să spun că știu ce haine s-au cumpărat. Dacă procedura de achiziție este de semnare, eu nu verific apoi facturi. Există contabilitate. Există inspector de achiziții publice (Aurica Tudor), mă gândesc că dânsa știe”, a spus jurista Sălii Polivalente. Aceasta a spus că deciziile le ia ”domnul director și Consiliul de Administrație”.

Președintele Consiliului de Administrație al Sălii Polivalente, Petru Călian, a spus că nu știe nimic despre achiziția de haine de lux, pentru că deciziile le ia conducerea executivă, adică directorul Ionuț Rusu. ”Eu nu știu nimic, pentru că eu nu aprob cheltuielile”, a spus Petru Călian. Despre sumele cheltuite pe hainele de lux, acesta a spus că el nu ar da pe o geacă 1300 de lei și nu știe de ce s-au cumpărat aceste obiecte vestimentare scumpe. Acesta a mai spus că așteaptă controlul de la Curtea de Conturi pentru a verifica aceste achiziții. ”Deciziile le ia conducerea, adică Ionuț Rusu, ce se cumpără și ce nu. Dacă s-a greșit se iau măsuri. Se restituie banii sau se iau măsuri mai dure. Nu e normal să se cumpere haine de lux, dar răspund cei de la conducere”, a spus Călian. 

Contabila societății, Aurica Tudor, a spus că ea nu poate comenta nimic la telefon, ci doar fata in fata, invitand reporterul Stiri de Cluj la Sala Polivalenta. Acolo, insa, a refuzat din nou să ofere detalii despre achizițiile aprobate de ea. 

Directorul Sălii Polivalente, Ionuț Rusu, este plecat în Grecia și nu a răspuns apelului telefonic pentru a da explicații. 

În aprilie 2021, Ionuț Rusu spunea că instituția a avut pierderi, pentru că a fost criză

În 21 aprilie 2021, Ionuț Rusu apare în Consiliul Local unde încearcă să justifice bugetul din 2020 și faptul că Sala a avut pierderi. Raportul prezentat vorbește despre greutățile avute din în anul care s-a scurs și despre sacrificiile făcute. 

Din trimestrul 1 al anului 2020 și până în prezent (21 aprilie 2021) s-au luat măsuri continue pentru reducerea tuturor categoriilor de cheltuieli: s-au analizat toate contractele încheiate cu terți, s-au eliminat unele servicii necesare doar în cazul desfășurării activității de exploatare la capacitate completa, s-au redus costurile pentru serviciile obligatoriu de menținut (asistență tehnica, mentenanță, securitate, paza, supraveghere), s-au redus costurile cu personalul prin reducerea numărului de angajaţi, s-au revizuit și redistribuit sarcinile de muncă la un număr mai mic de angajaţi, s-a reorganizat activitatea administrativă și s-a organizat activitatea de birou prin munca la domiciliu si telemunca, s-au luat măsuri de conservare și păstrare în bune condiţii a resurselor materiale neutilizate (spații, echipamente de lucru, mobilier, birotica, obiecte de inventar etc. - neutilizat) si măsuri suplimentare de securitate cibernetica. Cu toate măsurile aplicate pentru reducerea cheltuielilor, menţinerea acestora sub nivelul veniturilor este dificil de realizat”, se plângea directorul Sălii Polivalente, Ionuț Rusu, în fața Consiliului Local Cluj-Napoca, în 21 aprilie, când prezenta situația pe 2020 și anunța că pierderile de 50 de mii de lei vor fi recuperate în viitor.

Directorul nu a spus nimic în fața consilierilor locali despre hainele de lux care au fost cumpărate de Sala Polivalentă. 

La fel de interesant este că, în 16.06.2020, Ionuț Rusu încearca să dea afară 2 angajați pe motiv că nu exista fonduri suficiente în societatea Sala Polivalentă. Reușește sa-l dea afara pe Rares Mihuț, iar la restul angajaților le scade salariile cu 20 %, aceștia având salarii cuprinse între 1700 și 2600, iar lui nu și-a scăzut salariul, având 9.500 lei net.

Cum a ajuns un tânăr la 29 de ani, directorul celei mai moderne Săli Polivalente din țară

Ionuț Rusu a ajuns să conducă Sala Polivalentă în 2015, când Constantin Răduţă a demisionat în secret, iar Daniel Buda și Emil Boc și-au dat acordul pentru ca Ionuț Rusu să fie director. În numirea acestuia s-a implicat și influentul consilier local Radu Constantea, cu care este prieten și în ziua de azi.

Emil Boc a declarat în 2015, la numirea lui Ionuț Rusu, că dă o șansă tinerilor prin numirea lui. Acesta a fost contestat de presă pentru că este foarte tânăr și fără experiență, dar Emil Boc a mers pe mâna sfătuitorilor.

Pe lângă funcția de director la Sala Polivalentă Cluj, Ionuț Rusu a câștigat în 2020 și un mandat de consilier județean în Cluj, în echipa lui Alin Tișe, iar de curând a ajuns în fruntea Comisiei de buget-finanțe din Consiliul Județean Cluj. Numirea este sub semnul întrebării având în vedere lucrurile apărute la Sala Polivalentă. 

Ionuț Rusu este acum delegat pe funcția de director, pe care nu o poate ocupa cu concurs

Președintele Consiliului de Administrație al Sălii Polivalente, Petru Călian, a recunoscut că Ionuț Rusu este numai delegat pe funcția de director, pentru că în 2020 a devenit consilier județean. ”Eu nu cred că domnul Ionuț Rusu este incompatibil. El nu mai este director, dar a fost delegat de CA în funcția de director. Decizia poate fi revocată oricând de noi”, a spus Petru Călian.

Delegarea este un artificiu permis de lege pentru a numi pe post pe cei favorizați de sistem. 

Ce avere are Ionuț Rusu

Ionuț Rusu are un apartament dobândit în 2019 (cota 3/4), un BMW, 215 mii de lei în cont și 15.760 de euro.

În 2015, când și-a început cariera la Sala Polivalentă nu avea nimic. Se pare că activitatea publică i-a mers bine tânărului politician, care din inspector de specialitate în ianuarie - septembrie 2014 a trecut la Sala Polivalentă pe postul de șef de departament, iar 1 iulie 2015 a devenit director general. 

Știri de Cluj dispune, din alte surse, de o serie întreagă de acte care vorbesc despre achiziții suspecte făcute de Sala Polivalentă, de la o firma care nu au nicio legătură cu activitatea acesteia. 

Știri de Cluj a întrebat conducerea Sălii, în baza Legii 544/2001, următoarele: 

În repetate rânduri în acest an s-au cumpărat haine de la magazine scumpe prin următoarele facturi: 

Factura nr. FV-Ro07c2026658/ 26.02.2021 - 1098 de lei

Factura Seria PC nr 529-00165/ 11.01.2021 - 7350,40 de lei

Factura Seria PC nr. 529-00189/ 14.01.2021 - 1382 de lei.

Cine a autorizat aceste cumpărături? Cine a primit aceste haine? Care a fost scopul pentru care s-au cumpărat?

Răspunsul dat de Cristina Petrovici, managerul de relații publice al Sălii Polivalente Cluj, a fost următorul: ”Articolele vestimentare la care va referiti dvs. reprezintă echipamente depozitate în vestiarele societăţii şi puse la dispoziția angajaților pentru perioadele în care munca depusă de aceştia se desfăşoară în exteriorul clădirii, în sezonul rece (deszăpezire căi acces, intrare / ieşire parking, trotuare, debarasare zăpadă acoperiş / terase etc, pe timp de iarna).

Articolele vestimentare menționate de dvs sunt achiziţionate din magazine din rețeaua comercială publică, criteriul de achiziție fiind calitatea şi durabilitatea”.

Dezvăluirile vor fi făcute în zilele următoare.

Știri de Cluj a mai scris două anchete:

SOCIAL În pandemie, conducerea Sălii Polivalente Cluj nu a cumpărat doar haine de lux, ci și ”articole sportive” de la o firmă care vinde crose de golf - FOTO

Sala Polivalentă Cluj și-a cheltuit bugetul pe băutură și gadget -uri, dar l-a dat afară pe un angajat pentru a face economii - FOTO FACTURI

Comentarii Facebook