Floreștiul va avea cel mai modern muzeu din România - FOTO


Complexul muzeal Galeria Istorică a Transilvaniei va fi construită în Florești, din fonduri asigurate din Planul Național de Redresare și Reziliență. 

Acolo se va muta și sediul Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei.

Csilla Hegedüs, secretar de stat în cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, a discutat, sâmbătă, 5 februarie, pe teren despre acest proiect cu primarul comunei Florești, Bogdan Pivariu, și cu Dr. Felix Marcu, directorul Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei. ”Acolo unde acum cresc buruieni și este un teren nefolosit, peste patru ani vom avea cel mai modern muzeu de istorie din România. Complexul muzeal va prezenta, în format fizic și digital, istoria tuturor etniilor care au trăit pe teritoriul Transilvaniei de-a lungul timpului, modul lor de interacțiune și conviețuire”, a declarat Csilla Hegedüs, secretar de stat în cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene.

Proiectul prevede înființarea unui complex muzeal nou în județul Cluj, în zona rurală, parte a zonei metropolitane, prin extinderea Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei.

Va fi asigurată depozitarea, conservarea, restaurarea și digitalizarea patrimoniului Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei, realizarea expozițiilor interactive, crearea de module de educație muzeală și de cunoaștere a patrimoniului pentru școlile și instituțiile de cultură din România, respectiv dezvoltarea unui centru al comunității.

Clădirea complexului muzeal va avea trei etaje, în total 8.000 mp. Pentru acest proiect, Consiliul Local Florești pune la dispoziție un teren de 12.000 mp, pe care vor fi amenajate și parcări și „zone verzi”, în care vor fi desfășurate alte activități culturale.

Costurile totale ale construcției sunt estimate la 15 milioane euro, fără TVA, din care 12 milioane euro, fără TVA, sunt destinați pentru proiectare și execuție, iar diferența pentru dotări.

Comentarii Facebook