Autenticitatea valorilor rurale. Claudiu Salanță: „Avem nevoie de arhitectură care să nu importe valorile altora”


O casă din localitatea Izvoru Crișului a fost lăudată de arhitectul șef al Clujului, Claudiu Salanță, aceasta fiind dată drept exemplu de „Așa Da!”. 

Casa lăudată de cunoscutul arhitect este casa învățătorului din localitatea Izvorul Crișului, județul Cluj, conform unui articol din Foaia Transilvană.

Casa învățătorului ridicată de meșteri populari

La începutul lunii februarie, arhitectul Claudiu Salanță, a sărbătorit trei ani de când a început un proiect prin care își propune să promoveze arhitectura rurală de calitate, proiect în care arhitectul dorește să valorifice arhitectura autentic românească. 

Casa învățătorului” a fost ridicată de meșteri locali cu gândire românească, iar  materialele principale au fost piatra, argila și lemnul „îmbinate prin măiestrie”, declară arhitectul pentru Foaia Transilvană. 

Se poate și arhitectură rurală de calitate! Arhitectură care să nu importe valorile altora, ci să le pună în valoare pe ale noastre. Aşa Da!”, a declarat Salanță la începutul proiectului.

Prima casă promovată prin proiectul „Așa DA!” a fost din comuna Vultureni. Locuința a fost recondiționată, reabilitată și mobilată conform stilului tradițional românesc. 

Arhitectul spune că este foarte mulțumit de amploarea și popularitatea proiectului său și cel mai important este că „arhitectura rurală de calitate începe să se caute, în detrimentul valorilor importate din occident”, a mai adăugat acesta. 

Sursă Foto: Foaia Transilvană 

Comentarii Facebook