Vineri 2 Decembrie

Caz de malpraxis la spitalele din Cluj-Napoca și Alba Iulia! Daune morale de 90.000 de euro pentru soțul unei femei care a decedat


Un bărbat din Alba-Iulia și-a căutat opt ani de zile dreptatea în instanță, după ce și-a pierdut soția în urma unui caz grav de malpraxis. Un caz grav de malpraxis între două spitale și doi medici: Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia și Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj. 

M. B. a decedat în 13 martie 2014 la vârsta de doar 45 de ani, fiind operată la mandibulă, deşi suferise un infarct. Familia acesteia a cerut în justiție daune în valoare de 1,5 milioane de euro. Acţiunea civilă a fost deschisă de V. B., soțul femeii, în februarie 2017, scrie ziarul Unirea

Pârâţi în dosar sunt Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba şi medicul M.A., respectiv Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj şi medicul I.E.R. Dacă Judecătoria Alba Iulia a respins acțiunea, în apel, Tribunalul Alba a admis parțial cererea formulată de soțul și cei doi copii rămași fără mamă.

Obligă pârâta A. M. în solidar cu pârâtul Spitalul Judetean de Urgenţă Alba la plata către fiecare dintre reclamantii (…) prin reprezentant legal B. V. a câte unei sume de 15.000 de euro cu titlu de daune morale, sau echivalentul în lei la data efectuării plăţii efective. Obligă pârâta R.E.I. în solidar cu pârâtul Spitalul Clinic Judetean de Urgenţă Cluj Napoca la plata către fiecare dintre reclamantii (…) prin reprezentant legal B.V. a câte unei sume de 15.000 de euro cu titlu de daune morale, sau echivalentul în lei la data efectuării plăţii efective”, se precizează în hotărârea Tribunalului Alba, care a fost contestată cu recurs. Procesul s-a mutat la Curtea de Apel Alba Iulia.

În total este vorba despre suma de 90.000 de euro, respectiv câte 45.000 de euro pentru fiecare medic și unitatea sanitară la care lucra la momentul respectiv. Bani vor fi recuperați, dacă hotărârea rămâne definitivă, de la o firmă de asigurare a cărei „chemare în garanție” a fost acceptată de instanța de judecată la solicitarea reprezentanților celor două spitale.

Cum a murit femeia din Alba-Iulia

În 12 martie 2014, M. B. (45 de ani) a simţit la un moment dat o durere puternică în piept şi şi-a pierdut cunoştinţa. Era acasă cu cei doi copii, care l-au chemat pe tatăl lor. Femeia îşi revenise când a ajuns acasă, dar soţul a insistat să meargă la spital. La UPU Alba Iulia, femeia a fost consultată pentru afecţiunea pe care o avea la mandibulă, medicul susţinând că de acolo provine durerea. Nu i s-a făcut niciun consult cardiologic.

În noaptea respectivă, femeia a fost trimisă la Spitalul de Urgenţă din Cluj-Napoca. Aici a ajuns la clinica maxilo-facială unde, în cursul dimineţii de 13 martie, a fost operată la mandibulă, deși acuza în continuare dureri toracice. Starea acesteia s-a înrăutățit, iar la ora 14.29 a decedat. Necropsia realizată a arătat că M.B. a murit în urma unui infarct masiv.

Ulterior, fişele medicale ale femeii au fost modificate. La UPU Alba, în loc de dureri abdominale, cum apărea iniţial, s-a corectat şi s-a scris dureri mandibulare. Au fost modificate şi valorile tensiunii arteriale, care iniţial erau foarte mari, cu unele normale. Medicii de la Cluj au scris că i-au administrat un medicament care nu apărea în prima variantă.

De asemenea, pe fişa medicală de la Cluj au fost modificate orele la care s-au realizat unele intervenţii. De asemenea, trupul femeii a fost mutat imediat la IML şi abia după două zile a fost arătat soţului. Tot după două zile a fost anunţată şi poliţia, lucru care ar fi trebuit să se întâmple în ziua când a decedat.

Deces provocat de „inacțiunile medicilor”

Atâta timp cât prin ultimul raport de expertiză medico-legală întocmit în cauză, s-a stabilit că diagnosticarea mai rapidă a infarctului şi aplicarea tratamentului cardiologic corespunzător ar fi oferit şanse suplimentare de supravieţuire, iar medicii nu au făcut dovada unei cauze exoneratoare de răspundere din cele prevăzute la Codul Civil, se impune atragerea răspunderii acestora.

Este evident faptul că decesul pacientei M.B. nu a fost determinat de acţiunile celor doi medici, în împrejurările cauzei fiind vorba în special despre inacţiunile celor doi medici. Adică despre ceea ce aceştia ar fi trebuit şi ar fi putut să facă, având la dispoziţie şi aparatura medicală necesare şi posibilitatea de a trimite pacienta la medici de specialitatea cardiologie pentru a depista la timp situaţia pacientei, dar nu au făcut”, se precizează în motivarea deciziei de la Tribunalul Alba.

Instanța mai susține că faptele ilicite ale fiecăruia dintre cei doi medici şi culpa lor în producerea prejudiciului, respectiv decesul pacientei au „fost dovedite”.

Cei doi medici au acordat îngrijire medicală pacientei la momente diferite, fără a lua în considerare în mod complet starea pacientei şi fără a dispune toate măsurile de pe care le puteau lua. Instanţa de apel apreciază că sunt concurente culpele celor doi medici, nu se exclud una pe cealaltă, dar nici nu se confundă una cu cealaltă”, se mai susține în document.

Comentarii Facebook