Ce spune Mihaela Bilic despre consumul de apă. Cât de bună e regula doi litri de apă pe zi

 

În rândul omului contemporan s-a împământenit ideea consumului a doi litri de apă pe zi. Cât de bună este această regulă, a explicat nutriționistul Mihaela Bilic. 

 

Să nu ai după ce bea apă...

 

...era considerat, în credința populară, pragul cel mai de jos al sărăciei. În vremuri mai puțin prielnice decât cele pe care le trăim, când oamenii reușeau cu greu să pună ceva pe masă în fiecare zi, să bei apă cu poftă era un semn de ghiftuială. Nimeni nu se întreba probabil pe atunci dacă apa băută în timpul mesei diluează sucurile digestive. Nici dacă apa băută înainte de masă te face să uiți de foame. Secole la rând oamenii au avut ca unică preocupare să-și astâmpere foamea, pentru sete nu și-au făcut griji.

 

Interesant este că apa e mai importantă pentru organism decât mâncarea și de aceea echilibrul hidric al corpului e menținut aproape independent de faptele noastre. Cu excepția celor care trăiesc în deșert sau în locuri în care este limitat accesul la apă, a ajunge să fii deshidratat e aproape imposibil. Poate la sugari în cazuri de febră foarte mare se poate ajunge la o stare de deshidratare care să pună în pericol organismul, pentru adulți însă riscul e minim.

 

De ce atunci atât de mult interes acordat consumului optim de lichide? Poate că în felul ăsta se încearcă să ni se abata atenția de la mâncare, poate că adăugând un pahar de apă la masă reușim să ne săturăm mai repede, cu o porție mai mică. Cert este că retenția de lichide sau pierderea de apă (prin transpirație sau urină) nu țin de voința noastră. Indiferent cât de multă sau puțină apă am bea, hormonii sunt cei care decid gradul de hidratare al țesuturilor. Iar o piele uscată trădează de obicei o hipotiroidie, nu un consum insuficient de lichide. Și felul în care transpirăm e dictat tot de hormoni, medicina nu știe cum să accelereze un metabolism leneș, cum să-l facă să piardă calorii prin căldură în loc să le transforme în grăsime de depozit.

 

Legătura dintre apă și sănătate e mai simplă decât putem crede: dacă nu bem suficiente lichide există riscul să ne scadă ușor tensiunea arterială și diureza (contitatea de urină eliminată în 24 ore), vom transpira mai puțin si poate apărea constipația ca fenomen secundar. Asta e tot, nu există dezechilibre la nivel de organe și țesuturi, nu ne îmbolnăvim. Iar dacă se pierde mai mult de 10% din cantitatea de apă din corp, senzația de sete care apare este teribilă, imposibil să fie ignorată.

 

Așa că eu v-aș recomanda să nu vă faceți griji în legătură cu aportul de lichide, cu siguranță veți simți nevoia de a bea, atunci când organismul are nevoie. Mai grijă mi-e de mâncare, de ea nu reușim să uităm deloc. Pentru că, iată, noi avem prea des după ce bea apă...”, a explucat Bilic.

Comentarii Facebook