Parizer cu șrot de cătină în loc de nitrit, premiat la Salonul de inventică de la Cluj

 

Un grup de profesori din Galați au inventat parizerul fără adaos de nitrit, aditivul cancerigen fiind înlocuit cu șrot de cătină.

 

Adaosul de nitrit este folosit în industria cărnii pentru fixarea culorii, dar cei patru profesori de șa Universitatea ”Dunărea de Jos” din Galaţi au reușit să scoată din compoziţia parizerului acest aditiv, la capătul a 40 de ani de cercetare, spun reprezentanţii facultăţii gălăţene.

 

Am eliminat unul dintre cei mai înjuraţi aditivi, azotitul de sodiu. Acel azotit dovedit a fi cancerigen, am reuşit să-l eliminăm din clasa de produse de carne. Poate produsul va avea rezultate în producţie. De 40 de ani, la facultate încercăm să obţinem acest rezultat, în timp am reuşit să diminuăm cantitatea de azotit rezidual în produsele de carne. Acest brevet de invenţie reprezintă o soluţie aplicabilă în industria românească”, a spus decanul Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor, Petru Alexe.

 

Produsul bio fără coloranţi şi conservanţi are valabilitatea de cel mult 28 de zile. Gustul parizerului nu este diferit şi poate fi fabricat în toate unităţile existente fără a fi nevoie de investiţii suplimentare.

 

Fluxul tehnologic a fost unul simplu, nu a necesitat modificări absolut deloc, produsul poate fi aplicat de mâine în orice unitate procesatoare din industria cărnii. Nu necesită achiziţionarea altor echipamente, este acel flux clasic, simplu, doar schimbând, înlocuind aceste ingrediente”, a declarat profesorul Cristian Dima, unul dintre inventatorii parzierului fără adaos de nitrit.

 

Produsul a luat naştere după un an de teste în laboratorul Facultăţii de Ingineria Alimentelor, iar ideea utilizării cătinei bogată în proteine şi fibre le-a venit celor patru profesori în mod întâmplător.

 

Gălăţenii au luat medalia de aur şi un premiu special al juriului Salonului Internaţional al Cercetării, Inovării şi Inventicii ”Pro Invent 2018” de la Cluj-Napoca.

Comentarii Facebook