PSD Cluj: La inaugurarea statuii lui Matei Corvin au fost doua steaguri romanesti, intr-o mare de steaguri unguresti!


Presedintele PSD Cluj, Remus Lapusan, sustine ca este inadmisibil ca, in Romania, la inaugurarea statuii lui Matei Corvin sa fie afisate numai doua steaguri romanesti, in conditiile in care Guvernul a contribuit cu 400.000 de euro la restaurarea monumentului.

"Credem ca este de datoria noastra sa intrebam autoritatile locale de ce la respectiva manifestare au fost arborate doar doua steaguri romanesti intr-o mare de steaguri ale statului maghiar, in conditiile in care Piata Unirii se afla in Romania iar guvernul roman a sustinut financiar (aproximativ 400.000 euro) restaurarea grupului statuar a lui Matei Corvin, rege roman al Ungariei", a precizat Remus Lapusan.

Presedintele PSD Cluj a mai spus ca traducerile discursurilor in limba romana au lipsit.

"Constatam cu tristete lipsa traducerilor in romana a discursurilor politice ale unor lideri maghiari ce probabil au uitat istoria comuna determinata de personalitatea regelui Matei Corvin tratandu-l ca pe un 'brand' exclusiv maghiar. Am constatat cu regret ca placuta lui Nicolae Iorga nu mai este amplasata pe grupul statuar , fapt care incalca grav o hotarare  a Consiliului Local  si istoria. Va garantam dragi concetateni ca din respect pentru istoria tarii si a eroilor nostri vom amplasa placuta imediat ce vom castiga alegerile si vom fi la conducerea Primariei Cluj Napoca", a declarat Remus Lapusan.

 

In realitate, unele discursuri au fost traduse partial si inexact. Traducatorul prezent la fata locului a "alterat" in buna masura vorbele oficialilor maghiari prezenti, iar unii dintre ei, precum Tokes Laszlo, au preferat sa faca singuri un rezumat dupa ce au tinut un speech aproape 10 minute.

 

La ceremonia de inaugurare a statuii lui Matei Corvin a fost amplsat tricolorul in zona podiumului de unde au vorbit oficialii. De asemenea, primarul Sorin Apostu a purtat o panglica cu tricolorul si nu a stat pana la finalul manifestarilor, motivand ca are un alt angajament.

 

Prefectul Florin Stamatian nu a asistat la ceremonia, singurul care a stat pana la final fiind presedintele Consiliului Judetean Cluj, Alin Tise.

 

Citeste si...

Mircia Giurgiu protesteaza: "M-am simtit strain in Romania la inaugurarea statuii lui Matei Corvin. S-a vorbit in maghiara si tricolorul a lipsit"

Statuia lui Matei Corvin a fost inaugurata din nou. De aceasta data definitiv! - VIDEO

Comentarii Facebook