Duminica 28 Aprilie

Prefectul Clujului, Mircea Abrudean, a renunțat la un loc eligibil în Camera Deputaților: Nu pot să plec la greu! - INTERVIU


Prefectul Clujului, Mircea Abrudean, a recunoscut că a refuzat un loc eligibil în Camera Deputaților, pentru a rămâne prefect, și a vorbit cu reporterul Știri de Cluj despre această decizie și situația compexă prin care trece județul Cluj. Vezi AICI lista finală cu candidații pentru Senat și Camera Deputaților.

Abrudean a devenit prefect cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei COVID, iar între timp el și familia lui s-au îmbolnăvit cu COVID-19, dar după vindecare a revenit ”în linia întâi”. El le cere constant clujenilor să colaboreze cu autoritățile în lupta cu pandemia COVID-19, să respecta regulile, cât mai mult posibil, și să poarte mască în spațiile publice. 

Rep: Confirmați faptul că ați renunțat la un loc eligibil în Camera Deputaților? Ce v-a îndemnat să faceți acest lucru?

Mircea Abrudean: Da, foștii mei colegi de partid mi-au oferit posibilitatea de a candida pe un loc eligibil la Camera Deputaților. Acest lucru mă onorează foarte mult și le mulțumesc că s-au gândit la mine. În același timp sunt conștient de responsabilitățile pe care mi le-am asumat atunci când am depus jurământul în funcția de prefect al județului Cluj, în primul rând față de clujeni. Vreau să îmi duc la bun sfârșit mandatul, atât cât va fi el, mai ales că ne aflăm în această perioadă extrem de dificilă și e nevoie de un efort comun, atât al autorităților cât și al cetățenilor, pentru a trece cu bine. 

Rep: Mulți ar spune că vă riscați cariera într-un post precum cel de prefect, într-un moment nu tocmai favorabil, în care pandemia face ravagii. Ce le-ați răspunde?

Mircea Abrudean: Sigur că, în plan personal, îmi asum niște riscuri, de care sunt foarte conștient încă de la preluarea mandatului. Știu foarte bine că mandatul de prefect e legat direct de mandatul Guvernului, pe când cel de deputat e pe 4 ani. De asemenea, atribuțiile prefectului mai ales în această perioadă sunt extrem de solicitante, practic nu mai ai timp de familie, iar de concedii nu mai poate fi vorba. Sunt sacrificii pe care mi le asum, împreună cu familia mea și mergem înainte. Nu aș putea concepe să plec de aici mai ales atunci când e mai greu și să abandonez corabia. Am o responsabilitate repet, în primul rând, în fața clujenilor și apoi în fața colegilor mei din toate instituțiile și structurile pe care la coordonez

Rep: Cât de intensă este acum activitatea în Prefectura Cluj? Pare a fi ”stare de război”.

Mircea Abrudean: Activitatea din Prefectura este una extrem de intensă în această perioadă. Vorbim de coordonarea unui angrenaj imens de instituții din toate domeniile (ordine publică, sănătate, educație, control ), care sunt implicate în lupta împotriva Covid la nivelul întregului judet, sub tutela Comitetului Județean pt Situații de Urgență, al cărui președinte sunt, în calitate de prefect. Aceasta este prioritatea zero pentru noi în acest moment. Pe lângă acest lucru, mai avem procedurile legale cu privire la constituirea tuturor consiliilor locale din județ și depunerea jurământului de către primarii aleși la alegerile locale, mai avem de organizat alegerile parlamentare și bineînțeles activitatea curentă a instituției, respectiv partea de verificare a legalității tuturor actelor administrative din județ, partea de fond funciar, serviciile publice comunitare de permise, înmatriculări și cel de pașapoarte.. Deci da, avem treabă și ne zbatem împreună cu toți colegii sa facem tot posibilul ca lucrurile sa fie ținute sub control și să meargă bine.

Rep: Cum credeți că se va termina această pandemie?

Mircea Abrudean: Aceasta pandemie se va termina cu bine, depinde de noi doar momentul în care se va termina. Sa nu uitam că au fost momente mult mai grele în istoria recentă a lumii, au fost războaie, catastrofe naturale și altele. Însă acum, mai mult că niciodata, cred că finalul acestui episod dificil depinde în mare parte de fiecare dintre noi, de cât de responsabili putem sa fim. Trebuie doar sa fim uniți și atenți cu cei din jurul nostru. Efectele sunt deja foarte grave, cred că putem sa le limităm pe viitor.

Rep:  Ce ar trebui să facă clujenii pentru a ajuta sistemul sanitar, în special, care poate ceda în orice moment?

Mircea Abrudean: Clujenii trebuie sa facă ce au făcut și acum câteva luni, sa fie responsabili. Știm că suntem capabili de asta, am dovedit o nu de mult. Haideți să o facem din nou și sunt convins că împreună vom reuși. Efortul autorităților și al medicilor este în zadar altfel. Trebuie doar sa respectam măsurile, să purtăm masca peste tot și să evităm socializarea de orice fel și vom vedea rezultatele în scurt timp.

Rep: Cum vi se pare lista PNL de la Camera Deputaților și Senat?

Mircea Abrudean: Lista PNL Cluj pt Parlament mi se pare foarte echilibrata și potrivită. Vorbim de o nouă generație de oameni, fiecare cu un background profesional solid in spate și de oameni cu experiență politică și administrativă. Îi cunosc foarte bine pe fiecare și sunt convins că vor face lucruri bune pt judetul nostru. Le doresc mult succes și îi felicit pt nominalizări.


Comentarii Facebook