Lupta pentru functia de rector a UBB este stransa. Cei doi candidati, intrebati cat se asteapta sa castige si daca vor politiza sau nu Universitatea!

 

Cei doi candidati, care au ramas in lupta pentru functia de rector a UBB, Cristina Ciumas si Ion Aurel Pop, s-au infruntat sub privirile studentilor si a profesorilor de la UBB Cluj, marti, la Facultatea de Litere.

 

"Sunt azi in fata dumneavoastra pentru a vorbi despre dumneavoastra. Prin ceea ce ati facut si pentru ca ati construit si ati dus mai departe prestigiul acestei universitati. Dupa primul tur de scrutin am obtinut cel mai mare numar de voturi si ma simt onorata, dar simt ca am si multe obligatii. Indiferent de rezultatul celui de-al doilea scrutin care va fi in 8 martie, vreau sa va multumesc ca mi-ati fost alaturi si va multumesc", a spus Cristina Ciumas, in prezentarea personala.

 

Prezent la intalnire, Ion Aurel Pop a precizat ca "specializandu-ma in istorie am invatat ca universitatea este cel mai important lucru. Am considerat mereu ca un rector este un om de mare incredere a corpului academic. Niciodata nu m-am gandit la el ca la un manager, desi stiu ca acesta indeplineste multe functii manageriale. Dar, desigur voi respecta acest aspect. Cred ca universitatea continua sa ramana o mare comunitate. Un rector trebuie sa aiba un prestigiu remarcabil. Un rector trebuie sa fie un comunicator, o efigie si un simbol. El trebuie sa transmita mesajul universitatii intr-un mod cat mai eficient, in tara si in Europa, in multe limbi si sa faca acest lucru cu seninatate, fara crispare. Cand am alcatuit mesajul meu m-am gandit mai intai la oameni, si nu la obiecte materiale. O universitate care pune pe prim plan banul, inceteaza sa mai fie universitate. Trebuie sa facem tot ceea ce este cu putinta pentru bani, dar nu totul. Banii trebuie sa ajunga la slujitorii acesteia, la profesori".


 

Prima intrebare la care candidatii au fost nevoiti sa raspunda a fost: "Care va fi atitudinea ca viitor rector in ceea ce priveste obligatia studentilor cu privire la prezenta la cursuri si seminarii, dar si plagiatul si copiatul?"

 

"Frecventrarea cursurilor a fost mereu importanta pentru ca s-a constatat ca prezenta profesorului este fundamentala. Nu as aplica rigid prezenta obligatorie la cursuri. Asta nu inseamna ca nu sunt seminarii sau laboratoare, unde prezenta trebui respectata. De asemenea, cred ca plagiatul este o placa care apasa asupra noastra. Trebuie sa-i obisnuim pe studenti sa nu plagieze. Onestitatea trebuie sa stea pe primul plan. Ideea de a face lucrari de licenta comandate nu mi se pare etic, iar noi trebuie sa oprim aceasta plaga care arunca asupra universitatii o imagine care cobora prestigiul, iar noi trebuie sa oprim asta", a raspuns Ion Aurel Pop.

 

Cristina Ciumas a spus ca trebuie "sa convingem studentii sa fie activi si sa participe. Ma voi axa pe proiecte colective si referate colective. Avem nevoie si de o dotare, care sa permita interactivitatea intre profesor si student. Ca sa nu fie studentul tentat sa plagieze, trebuie din primul an sa-i cultivam aceasta mandrie personala cu privire la lucrarile pe care le realizeaza. Daca acest lucru nu este posibil, vor exista penalizari, insa acestea le vor fi aduse la cunostinta".

 

Cea de-a doua intrebare a fost: "Ce criterii veti utiliza pentru desemnarea decanului?"

 

"Un decan trebuie sa aiba experienta in cercetare. In acelasi timp, un decan trebuie sa fie raportat spre comuniune si comunicare. Desi am in minte o reprezentare a generatiei tinere, nu fac distinctii de varsta, ci de capacitate, de calitate. Un bun decan trebuie sa se bucure de increderea studentilor", a precizat Ion Aurel Pop. 

 

Prin raspunsul ei, Cristina Ciumas a spus ca "un decan, in primul rand, trebuie sa fie validat de catre consiliul facultatii. Apoi, decanul trebuie sa aiba experienta manageriala. Voi merge la programul managerial, iar pe langa acestea trebuie sa fie comunicator, sa lucreze in echipe mari. De asemenea, un alt criteriu este integritatea morala si deschiderea spre nou, spre inovatie".

 

La dezbaterea de marti, 6 februarie, candidatii au fost intrebati de ce mai este nevoie de linii de studiu in maghiara si germana, cand totul ar trebui sa fie in limba engleza si romana.

 

"Nu putem sa desfiintam peste noapte aceste aspecte. Asta da o particularitate universitatii. Se vor infiinta linii de studiu in limba engleza, mai ales la masterat. Tin la specificul acestor linii in limba maghiara si germana si la dezvoltarea acestora", a spus Ciumas.

 

Ion Aurel Pop a precizat ca "specificul universitatii noastre este pe 3 linii distincte. Este o zestre care exprima traditia universitatii. Trebuie sa continuam sa costruim o lume a diversitatii.

 

Cei doi candidati la functia de rector au fost intrebati si daca ii vor cere lui Marga sa paraseasca biroul de la universitate si sa renunte la masina de serviciu.


"Iesirea din birou mi se pare un lucru elementar. Sper sa nu existe acest prilej de a-l invita personal sa iasa din birou, pentru ca nici biroul nu se lasa mostenire", a raspuns Ion Aurel Pop.

 

"Dupa cum se stie, domnia sa a parasit biroul, fiind implicat in activitati internationale. Scaunul domniei sale asteapta instalarea unui nou rector", a adaugat Cristina Ciumas.


Cei doi candidati au fost intrebati si daca au sau nu vreo culoare politica, insa raspunsul a fost acela ca niciunul dintre cei doi nu fac parte din niciun partid politic, si nici nu au facut parte. De asemenea, acestia au fost intrebati si care este suma de bani pe care se astepata sa o castige in momentul in care vor obtine functia de rector.

 

"Nu am nicio culoare politica. Nu am fost membru al partidului comunist si nici nu mi-am dorit si nici nu voi fi. Cat cu privire la parea baneasca, vreau sa castig si ma astept sa castig cat este stabilit prin lege. Nici mai mult", a spus Cristina Ciumas.

 

"Nici eu nu am nicio culoare politica. Nu m-am inscris dupa 1989 in niciun partid. Ma bucur ca a iesit la iveala aceasta intrebare pentru ca s-a insinuat ca am fost sutinut de vreun partid. Nu m-am gandit niciodata la cat urmeaza sa castig. V-as putea spune cat castig in acest moment, dar prefer sa va spun numai ca am coeficientul 2,25%", a fost raspunsul lui Ion Aurel Pop.

 

Cei doi au avut de spus si un mesaj final.

 

"In final nu doresc decat sa zic un singur lucru: va rog sa veniti la vot, asa cum ati facut-o si in primul tur. Si sunt convinsa, indiferent de rezultatul votului, ca am avut in jurul meu o multime de oameni cu o valoare morala incontestabila. Va multumesc pentru increderea acordata", a incheiat Cristina Ciumas.

 

"Corpul studentesc care este cel mai important intr-o universitate. Cred ca existenta noastra ca dascali si cercetatori se datoreaza in primul rand studentilor. Sunt mandru si foarte multumit ca de-a lungul timpului am avut prilejul sa vad studenti extraordinari. Va multumesc", a incheiat Ion Aurel Pop.

 

La dezbaterea finala, organizata de Comisia de Alegeri din Universitatea Babes-Bolyai, sala Mihai Eminescu (parter), din cadrul Facultatii de Litere a fost arhiplina.

Cel de-al doilea scrutin de alegeri va avea loc in data de 8 martie.  

 

Vezi si...

Alegerile UBB merg in turul 2 cu Ciumas si Pop

 

Anca Baciu

Comentarii Facebook