Duminica 29 Noiembrie

Guvernul își angajează răspunderea pe alegerea primarilor în două tururi. Pică Guvernul sau nimeni nu vrea anticipate?


Executivul a decis să își asume răspunderea în faţa Parlamentului pe proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi, a declarat premierul Ludovic Orban.

În urmă cu peste doi ani de zile am iniţiat un proiect de lege pentru a transpune dorinţa oamenilor de îmbunătăţire a modului de alegere a primarilor şi de conferire a unei legitimităţi acestor primari, prin impunerea obligaţiei ca primarii să fie aleşi cu 50%+1 dintre cetăţenii care îşi exprimă votul. Proiectul a fost parcat neregulamentar printr-o decizie a BPR la o comisie de cod electoral pentru a împiedica adoptarea proiectului de lege. (...) Ca atare stimaţi colegi, am luat decizia de a ne angaja răspunderea în faţa Parlamentului pe proiectul de lege de alegerea primarilor în două tururi”, a spus Ludovic Orban, la începutul şedinţei de Guvern.

Sistemul de vot i-a avantajat pe mulți primari care nu au rezultate, dară făceau parte din partidul care trebuie.

De la instalarea Guvernului nostru am spus clar că facem ceea ce este necesar, corect, democratic şi ceea ce îşi doresc oamenii. Sigur că mulţi primari probabil îşi doresc alegeri într-un tur pentru că le este mult mai uşor să îşi rezerve poziţia de primar. Dacă facem o analiză vedem că sunt mulţi primari din cauza acestui sistem, fără să aibă nicio performanţă în administrarea localităţilor lor, fără să aibă un plan de dezvoltare a comunităţilor locale pe care le au în grijă ca şi primari”, a completat Orban.

Din punctul nostru de vedere pentru a îmbunătăţi performanţa administraţiilor locale este vital ca primarii să fie aleşi de 50%+1 din voturi. Ca atare, e vremea să facem ce vor oamenii şi ca atare am luat decizia de a ne angaja răspunderea. Am luat această decizie în momentul în care a devenit evident faptul că nu mai există nicio şansă ca prin dezbatere Parlamentară şi prin vot în Camera Deputaţilor să îmbunătăţim sistemul de vot”, a conchis Orban, conform Mediafax.

Dacă proiectul legii privind alegerea primarilor din două tururi nu trece, atunci Guvernul Orban va pica și s-ar putea ajunge la alegeri anticipate. 

.

Comentarii Facebook