Subprefectul Alin Danci și-a încheiat activitatea. Din păcate nu a apucat să finalizeze proiectul ”Tarnița fără bărci cu motor”


Subprefectul Alin Danci și-a încheiat activitatea și și-a prezentat cele mai importante realizări din mandatul de 10 luni. 

Un moment important în mandatul de subprefect l-a constituit implicarea în rezolvarea problemelor de mediu și de legalitate privind navigația pe lacurile de acumulare și cursurile de apă din zona montană a județului Cluj. În acest sens, a convocat și organizat numeroase ședințe de lucru cu toate instituțiile statului care au competență în această speță: Apele Române, I.P.J. Cluj, I.S.U. Cluj, I.J.J. Cluj, Garda de Mediu, Hidroelectrica Cluj, Autoritatea Navală Română – Oficiul de Căpitănie Dej.

În urma acestor ședințe s-a dispus efectuarea unor controale comune și de amploare ale acestor instituții în vederea prevenirii și combaterii activităților ilicite în domeniul transportului naval, silvic, pescuit și acvacultură și protecția mediului, precum și elaborarea unui regulament de navigație pentru lacul de acumulare Tarnița”, precizează Prefectura Cluj.

Acum, regulamentul de navigație pe lacul Tarnița și Beliș trebuie finalizat de noul Guvern PNL și de prefectul Mircea Abdurean. Echipa de la Prefectura Cluj formata din Aurel Cherecheș - prefect - și Alin Danci - subprefect a fost schimbată o dată cu schimbarea vechiului Guvern Dăncilă. 

Ministerul Transporturilor a realizat în 15 noiembrie o Hotărâre de Guvern prin care lacurile Tarnița și Beliș Fântânele sunt scoase de pe lista lacurilor navigabile. 

Urmare a adresei dumneavoastră nr. 13280/31.10.2019, înregistrată la registratura Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor vă comunicăm următoarele:

În anexa de la H.G. nr. 665/ 2008, este cuprinsă lista căilor navigabile interioare ale României unde sunt evidențiate lacurile Fântânele și Tarnița., la pozițiile 5.6 și 5.7.

Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor a întreprins demersurile necesare și a elaborat un proiect de Hotărâre de Guvern pentru modificarea anexei la Hotărârea Guvernului nr. 655/2008 pentru stabilirea nominală și pe porțiuni a căilor navigabile interioare a României, proiect care se află pe circuitul de avizare, în care se stipulează că, pozițiile 5.6 și 5.7 din anexă, respectiv lacurile Fântânele și Tarnița, sunt eliminate din lista căilor navigabile ale României”, se arată în adresa primită de Prefectura Cluj de la Ministerul Transporturilor.

Prefectul Clujului, Aurel Cherecheș, aflat atunci la final de mandat, a declarat că acesta este un ultim pas și că speră că lucrurile vor merge până la capăt. ”Eu și echipa mea de la Prefectura Cluj am lucrat de luni de zile pentru a duce la capăt acest proiect. Mai este un pas și va fi aprobată Hotărârea de Guvern, iar lacurile nu vor mai fi navigabile. Eu mi-am făcut datoria și am făcut toate demersurile posibile. Pe lacul Tarnița nu mai este mult până când nu va fi un accident grav, dacă se continuă așa. Când procurorii vor veni să mă întrebe ce am făcut pentru a stopa lucrurile, voi arăta toate demersurile. Eu sper ca Ministerul Transporturilor să meargă până la capăt și să facă curățenie la Tarnița și Beliș”, a declarat prefectul Clujului, Aurel Cherecheș.

Scandalul privind haosul de pe lacul Tarnița a început în vară, când parlamentarii Adrian Dohotaru și Horia Nasra au arătat că lacul a fost ”capturat” de șmecherașii Clujului. Accesul spre lac a fost restricționat cu gard, iar pe lac au apărut peste tot pontoane, bărci cu motor și chiar firme care închiriau skijet -uri. Un afacerist clujean a ajuns să aterizeze chiar cu avionul pe lacul de la Tarnița.

Toți acești șmecherași au profitat de faptul că pe lacul Tarnița și Beliș, Administrația Bazinală de Apă Someș-Tisa, Oficiul de Căpitănie Dej și Hidroelectrica, nu au elaborat un regulament de navigație, care să reglementeze lucrurile. Nu s-a făcut acest lucru pentru că foarte mulți oameni de afaceri și politicieni au profitat.

Din păcate de atunci nu s-a mai anunțat nimic despre acest proiect, care, cel mai probabil, va fi îngropat.

Prefectura Cluj bate cu pumnul în masă și IMPUNE un ”Regulament de navigație pe Tarnița”. Senatorul ALDE, Marius Nicoară, bagă bețe în roate - EXCLUSIV

Comentarii Facebook