Andrei Marga, despre rezultatele slabe la Bac: Dezastrul educatiei va fi si mai mare in anii ce vin

Fostul ministru al Educatiei, Andrei Marga, crede ca dezastrul in educatie va fi si mai mare anii urmatori, daca nu vor fi luate masuri.

 

Intr-un comunicat de presa, Andrei Marga, rectorul UBB Cluj, spune ca rezultatele de la Bacalaureat sunt alarmante. Fostul ministru al Educatiei spune ca rezultatele la bacalaureatul 2011 sunt slabe pe scara mare, "incat putem spune ca avem nu doar "cel mai slab bacalaureat din istorie", cum titreaza jurnalele, ci si "cea mai slaba invatare din istorie".

 

"Sunt patru surse ale situatiei actuale din invatamant: 1. se poate, desigur, discuta istoria domeniului (si daca nu cumva Burebista sau Vlad Tepes sunt de vina), dar elevii care au sustinut examenul de bacalaureat in 2011 au petrecut sase ani in invatamantul regimului Basescu; acesta a numit ministri diletanti, unii plagiatori sau persoane cu probleme psihice, care au introdus masuri necugetate in sistem, ce-si vadesc acum efectele; 2. Basescu a aplicat profesorimii lovituri grele (desfiintari de scoli, concedieri, taieri de salarii, reduceri bugetare, evaluari prostesti etc.) care au demotivat cadrele didactice; 3. elevii insisi sunt demotivati vazand ca fosti elevi si studenti mediocri, persoane care au fraudat in fel si chip ajung sa conduca institutiile tarii intr-o democratie desfigurata; 4. Romania traieste, cum ne spun istoricii, sub cel mai incompetent guvern din istoria ei moderna, cu un minister al educatiei care este depasit complet de ceea ce-i revine sa faca", sustine Andrei Marga in comunicatul remis presei.

 

El crede ca problemele nu se vor rezolva daca notele vor fi mai mari, ci doar daca se revine la pregatire sistematica si efort propriu. "Este responsabil sa anticipam ca dezastrul educatiei va fi si mai mare in anii ce vin, cat se mentin legislatia si masurile lui Basescu. Degringolada este abia la inceput in invatamant, in conditiile mentionate. Oricum se va judeca, trebuie sa spun ca este imperios necesar ca Romania sa revina la reforme serioase si sa reia, cu pricepere, cu rabdare, cu devotiune, reforma educatiei", mai spune recorul UBB Cluj.

Comentarii Facebook