Miercuri 24 Aprilie

Vor rușii să invadeze Ucraina? Lavrov:„Moscova vrea doar să fie tratată cu sinceritate”


În ultimele luni, relațiile dintre Rusia și Occident au devenit și mai tensionate. Washingtonul și Bruxelles-ul acuză Moscova că pregătește o „invazie” a Ucrainei și își intensifică prezența în Europa de Est. Moscova respinge toate pretențiile, subliniind că mută trupe pe teritoriile lor și acest lucru nu ar trebui să îngrijoreze pe nimeni, notează RIA Novosti. 

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov a subliniat astăzi, într-un interviu acordat redacției Sputnik că propunerile privind garanțiile de securitate înaintate SUA nu sunt un ultimatum și nu există nimic scandalos în ele, Moscova vrea doar să fie „tratată cu sinceritate”.

Partea rusă susține, de asemenea, că nu se numără printre participanții la conflictul din interiorul Ucrainei și nu încalcă niciun acord, spre deosebire de Ucraina, care nu respectă acordurile de la Minsk.

Documentul prevede o încetare a focului în Donbass, dar Kievul a concentrat jumătate din personalul armatei la granița zonei de conflict și trage în mod regulat asupra soldaților, inclusiv utilizând echipamente interzise”, a declarat Lavrov.

Kremlinul și Ministerul de Externe rus sunt de părerea că scopul informațiile apărute în presa din întreaga lume despre agresiunea Rusiei asupra Ucrainei, este de „a construi” un grup militar străin în apropierea granițelor ruse, iar motivul principal al escaladării conflictului sunt acțiunile Statelor Unite și ale NATO, care „pompează” în Ucraina arme, împingând-o astfel către „aventuri militare”.

În acest context, la sfârșitul anului trecut, Moscova a predat Bruxelles-ului și Washingtonului proiecte de documente privind garanțiile de securitate. Rusia insistă ca NATO: să înceteze cooperarea militară  cu țările post-sovietice, să nu creeze baze militare pe teritoriul lor, să limiteze desfășurarea armelor de lovitură în apropierea graniței cu Rusia, să scoată armele nucleare americane din Europa și să stopeze extinderea NATO spre est.

Șeful diplomaţiei ruse a mai declarat că se aşteaptă să aibă o întrevedere cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, în următoarele două săptămâni.


Comentarii Facebook