Sambata 26 Octombrie

Te pregătești să-ți petreci concediul pe litoralul românesc? Vezi care sunt cele mai periculoase zone pentru înot


Dacă te pregătești să-ți petreci concediul pe litoralul românesc și vrei să ai parte de o vacanță liniștită și lipsită de griji, atunci trebuie să vezi care sunt cele mai periculoase zone pentru înot. 

Sezonul estival a început, iar asta înseamnă că salvamarii au făcut și harta punctelor negre de pe litoral, acestea reprezentând cele mai periculoase locuri unde unii turiști au ajuns să-și piardă viața. Spre exemplu, în 2023, 61 de oameni au murit sau au fost la un pas să fie „înghițiți” de ape pentru că nu au respectat indicaţiile salvamarilor.

Chiar dacă mergem la mare pentru distracție, asta nu înseamnă că nu există și o serie de reguli pe care ar trebui să le respectați tocmai pentru a avea parte de o vacanță liniștită. 

De la nord și până la sud, litoralul românesc este plin de locuri primejdioase, asta din cauza curenților puternici care se formează și aproape de mal. De asemenea, în larg există și mai multe pericole, precum curenții rip. 

De aceea, s-ar putea ca în unele zile, să veți pe plajă anumite steaguri ce au scopul de a avertiza turiștii cu privire la pericolele din acel moment. De exemplu, steagul galben cu roşu înseamnă că zona este supravegheată de salvamari. Cel galben - că au voie în apă doar înotătorii experimentaţi, iar roşu - scăldatul interzis.

Până în linia geamandurilor, zona este de siguranţă, după linia geamandurilor, zona este pentru ambarcaţiuni cu motor. Deci este un pericol", explică Valentin Ivan, salvamar.

„Punctele negre” de pe litoralul românesc 

Astfel, cele mai periculoase zone pentru înot sunt cele din apropierea digurilor, în special în Mangalia, Costineşti, Mamaia şi Constanţa. Aici apar cel mai des curenții rip, curenţi foarte periculoși, chiar și pentru cei mai buni înotători. Aceştia se formează de regulă, în apropierea ţărmului şi produc acea spumă albă pe care cu toţii o vedem în anumite zone de la mare. 

În anul 2023, 18 turiști au murit, iar alți 43 au fost salvați din valuri. 

Comentarii Facebook