Supraviețuitor al masacrului din Bucha: „Rușii m-au torturat, m-au stropit cu motorină și apoi m-au aruncat într-un subsol”


Un supraviețuitor al masacrului din orașul ucrainean Bucha povestește cum a fost torturat de forțele ruse care au nimicit orașul de lângă Kiev și de unde dovezile atrocităților cauzate de armata lui Putin sunt din ce în ce mai multe.

La două săptămâni de la intrarea trupelor ruse în Bucha, la mijlocul lunii martie, în timp ce armata trimisă de Putin încerca să înainteze spre sud-estul capitalei Ucrainei, Viktor, supraviețuitorul din Bucha, se îndrepta către casă. Soldații Kremlinului l-au oprit pentru a-i verifica actele de identitate, i-au scotocit prin rucsac, i-au luat documentele și o lanternă și i-au confiscat telefonul pentru a-l verifica.

La un moment dat, în timp ce îi verificau telefonul, rușii au dat peste aplicația Telegram și au început să verifice cu atenție conținutul paginii armatei ucrainene. Zecile de fotografii cu soldați ruși reținuți și tancurile lor arse i-au înfuriat pe militarii ce l-au oprit pe Viktor și așa a început coșmarul pentru el, potrivit Al Jazeera

Soldații ruși au torturat, umilit și ucis civili fără vreun scop militar

bucha dezastru.PNG

Ceea ce a urmat a fost o rundă de tortură, a declarat Viktor, care a cerut Al Jazeera să nu-i divulge numele de familie. Deși sursa citată nu a putut să verifice în mod independent relatarea ucraineanului, aceasta este în concordanță cu un număr din ce în ce mai mare de dovezi care leagă forțele rusești de atrocitățile din Bucea, un oraș la nord-vest de Kiev, al cărui nume a devenit un sinonim pentru ucideri în masă ale civililor. Potrivit supraviețuitorilor, oficialilor ucraineni, grupurilor pentru drepturile omului și rapoartelor din mass-media, soldații ruși ar fi trecut la torturi și ucideri nediscriminatorii fără sens ale civililor, la violuri și jafuri.

Am spus că sunt un civil, că mă duc acasă și că nu am luat parte la acțiunile militare”, a declarat Viktor. Dar rușii au decis să nu-l lase să plece. În schimb, l-au dus la unul dintre cartierele lor generale din Bucea, unde l-au torturat pe ucrainean. 

Zeci de cadavre pe strada Yablunska


La începutul lunii aprilie, zeci de cadavre de civili uciși de soldații ruși au fost găsite pe strada Yablunska din Bucea. Șase dintre acestea aveau mâinile legate la spate, au declarat oficialii. Alte 22 de persoane au fost scoase din mașini și împușcate mortal pentru că au încercat să părăsească Bucea. Kremlinul a negat responsabilitatea pentru aceste crime, numind aparentul masacru o „producție” pusă în scenă de ucraineni după ce forțele rusești s-au retras din Bucha la 30 martie.

Dar o examinare de către New York Times a fotografiilor din satelit și a înregistrărilor video ale cadavrelor, inclusiv a celor „împrăștiate pe mai mult de o jumătate de kilometru” de pe strada Yablunska, a arătat că cei uciși se aflau acolo de cel puțin trei săptămâni - perioada în care Viktor ar fi fost reținut și interogat.

Citește și: Analiză. Adevărul într-un val de propagandă. Dovada că ruşii mint când spun că masacrul de la Bucha a fost înscenat

„Se bucurau de neputința mea”

bucha dezastru rusi.PNG

Un ofițer rus i-a examinat din nou telefonul și s-a uitat la elementele șterse recent. Ofițerul a văzut o înregistrare video a unei coloane rusești în mișcare pe care Viktor o filmase când forțele rusești au intrat în Bucea la sfârșitul lunii februarie, dar pe care a șters-o ulterior. A urmat o bătaie severă.

Soldații ruși l-au trântit pe Viktor la pământ, l-au pus să se întoarcă cu fața spre podea și l-au lovit cu o bâtă, rupându-i o coastă și un deget. L-au tot întrebat despre locul unde se află forțele ucrainene. Dar repetarea constantă a întrebărilor lor și indiferența față de răspunsurile sale l-au făcut să creadă că pur și simplu se bucurau de neputința lui.

„Să-i dăm foc”

bucha dezastru soldati rusi stand jos.PNG

El a spus că soldații ruși l-au stropit cu un lichid inflamabil. A recunoscut imediat mirosul: motorină de la unul dintre vehiculele lor blindate. „Nu era benzină, ei au doar motorină. Au spus: ‘Hai să-i dăm foc și să-l trimitem înapoi la oamenii lui’. Când am fost complet epuizat și plin de sânge, m-au aruncat pur și simplu în subsol”, a mai relatat Viktor.

În acel subsol rece și umed, după cum l-a descris, Viktor a zăcut singur timp de aproximativ 40 de minute, încă îmbibat de sânge și motorină. Acesta crede că reluarea bombardamentelor i-a speriat pe interogatori și, în cele din urmă, i-a salvat viața. „Pur și simplu s-au ascuns, iar asta m-a salvat”, a spus el, descriind cum s-a strecurat mai târziu afară din subsol, a sărit un gard și a fugit acasă.

A fugit la casa vecinului său, unde a stat zile întregi, imobilizat la pat și plin de vânătăi. „Tot corpul lui era albastru de vânătăi”, a declarat vecinul, Oleh Matsenko, pentru Al Jazeera. Viktor este încă acolo, în convalescență și abia dacă se poate mișca. „Mi-au dat o bătaie zdravănă. Încă mă doare”, a conchis ucraineanul.


Comentarii Facebook