Marea subterană a României! Cum a erupt un un izvor de apă minerală în România - VIDEO


O sondă cu apă minerală din Dorna Candrenilor, de lângă Vatra Dornei, a erupt, anunță SNAM SA - Societatea Nationala a Apelor Minerale S.A.

Apa minerala naturala ia nastere odata cu migrarea spre adâncuri a apelor de suprafata provenite in mare parte din precipitatii si care in drumul lor intalnesc o roca colector care favorizeaza acumularea acestora, formand o ”mare subterana” denumita acvifer. Acviferele pot fi exploatate prin emergente naturale ”izvoare” sau prin foraje.

În cazul de fata acviferul subteran este exploatat prin mai multe sonde hidrogeologice din care sonda F6 – Dorna Candrenilor pare sa fie cea mai impresionantă datorită caracterului eruptiv.

Acest fenomen spectaculos are loc in prezența dioxidului de carbon care migrează din adancuri spre suprafață, pe sistemele de falii și fisuri locale”, anunță cei de la Societatea Națională a Apelor Minerale S.A.

Erupțiile din sonda F6 – Dorna Candrenilor sunt generate de fluxul dioxidului de carbon care are loc în doua faze: faza activa atunci cand are loc erupția apei din sonda și faza inactivă atunci când apa din sondă se retrage până la o anumită adâncime, de la care începe creșterea nivelului apei.

Eruptia surprinsa în data de 29.03.2022 a fost destul de violenta, coloana de apa măsurând aproximativ 12 m înălțime.

Comentarii Facebook