Rușii au pus mâna în Mariupol pe un alt soldat britanic care lupta pentru Ucraina. Propaganda l-a folosit ca exemplu


Rușii s-au lăudat la televiziune că au prins un alt soldat britanic care lupta alături de militarii ucraineni, în orașul Mariupol.

Shaun Pinner se alăturase pușcașilor marini ucraineni când forțele lui Vladimir Putin au invadat orașul, acum aproape opt săptămâni. Fost soldat britanic, 48 de ani, Pinner a fost prezentat la televizor epuizat și plin de vănătăi într-un scurt videoclip de propagandă difuzat de presa rusă sâmbătă seara, potrivit The Guardian.

În videoclip, el spune: ”Bună, sunt Shaun Pinner. Sunt cetățean al Marii Britanii. Am fost prins la Mariupol. Fac parte din Brigada 36, Primul Batalion de Marină Ucraineană. Am luptat în Mariupol timp de 5-6 săptămâni și acum sunt în Republica Populară Donețk”.

Shaun Pinner lupta alături de orietenul său Aiden Aslin, de 28 de ani, din Nottinghamshire, despre care s-ar crede că s-a predat armatei ruse săptămâna trecută, după ce batalionul lui a rămas fără muniție.

Pinner este din Bedfordshire și s-a mutat în Ucraina în urmă cu patru ani, alături de soția lui, în Donbas. Fost soldat al Armatei Britanice, el a anunțat încă din februarie că se află în tranșee, la 15 kilometri de Mariupol. ”Sunt aici pentru a-mi apăra familia și orașul care m-a adoptat. Rusia a început acest război. Dar ne vom lupta cu ei, să nu aveți nicio îndoială în această privință”, a declarat el atunci pentru presa britanică.

Mi-e frică pentru viața mea. Rușii ne vor trata diferit dacă suntem capturați pentru că suntem britanici. Mă gândesc tot timpul că există riscul să fiu capturat”, a spus acesta.

Jayson Pihajlic, care a luptat împotriva Statului Islamic alături de Pinner și Aslin, a spus că cei doi bărbați sunt „luptători pentru democrație”, care luptau ”ca voluntari, nu mercenari”. ”După ce Aiden a fost capturat, am crezut că nicio veste despre Shaun era de fapt o veste bună. Erau în unități diferite, dar amândoi la Mariupol. Este îngrozitor să văd așa ceva. În mod evident, sunt bătuți și cine știe ce se mai întâmplă. Sunt etichetați drept mercenari, dar acești băieți nu sunt mercenari – sunt soldați adevărați”, a declarat Jayson Pihajlic, fost militar american.

Comentarii Facebook