Hoţii, „prieteni” cu tehnologia, au furat panourile solare de pe stâlpii de la trecerea cu calea ferată: „L-a pus în grădină, să vadă gâştele”


Mai multe treceri de cale ferată din Timiș, modernizate cu bani europeni, sunt, din nou, în întuneric. Hoții au furat tot ce era pe stâlpii de iluminat: becuri, panouri fotovoltaice și baterii solare. Direcția Regională de Drumuri și Poduri Timișoara a reclamat furturile la poliție și ... cam atat. De mai bine de un an, faptașii sunt de negăsit, iar bani de reparații, momentan nu sunt.

Nu-i de mirare că s-a urcat sus şi l-a luat, e solar. Şi l-a pus în grădină să vadă gâştele, sau vacile să pască în gradină”, spune un localnic. În doar câteva luni, hoţii au golit complet de tehnologie stâlpii amplasaţi înaintea trecerilor la nivel cu calea ferată. Practic, au furat tot ce se poate din aceste instalații, de la panourile fotovoltaice şi lămpile de iluminat public, până la bateriile solare şi cutiile în care sunt depozitate în subteran aceste baterii solare.

Stâlpii de iluminat aveau un rol important

Rolul lor era sa lumineze trecerile care nu au barieră, ci doar crucea Sfântului Andrei și să scadă astfel numărul accidentelor. Uniunea Europeană nu a luat în calcul inventivitatea hoţilor din România. În unele locuri a rămas doar stâlpul de șapte metri, în altele hoţii au mai lăsat câte un element.

În 2020, doar în judeţul Timiş 13 treceri la nivel cu calea ferată au fost modernizate pe bani europeni. S-au pus elemente de delimitare, s-a vopsit carosabilul şi au fost amplasaţi astfel de stâlpi de iluminat, care au un sistem modern cu becuri LED şi alimentare solară.

Hoţul nu e de găsit

În celelalte cazuri au mai rămas ori cutiile puse la baza stâlpului, panouri, dar lipsesc diferite elemente. Unele sunt parţial furate, altele de tot. Am făcut plângeri la Poliţie, la cele trei puncte de poliţie rurală de care aparţin trecerile de cale ferată și s-au deschis dosare penale, dar au rămas cu autor necunoscut”, a declarat Alina Sabou, purtător de cuvânt DRDP Timișoara.

În urma sustragerii mai multor elemente de siguranţă a circulaţiei rutiere de la trecerile la nivel cu cale ferată, simplă, fără barieră, de pe DN 6, din judetul Timiş, au fost întocmite dosare penale sub astectul săvârşirii infracţiunii de furt calificat. Cercetările continuă în vederea identificării autorilor şi pentru luarea măsurilor legale care se impun.


Comentarii Facebook