Generali ruși, uciși în Ucraina cu ajutorul serviciilor secrete americane, dezvăluie New York Times


Statele Unite au furnizat armatei ucrainene informații care au permis forțelor Kievului să omoare mai mulți dintre generalii ruși aflați la comanda trupelor de invazie. Cotidianul The New York Times susține că a obținut confirmări în acest sens din partea unor oficiali americani de rang înalt, la adăpostul anonimatului.

Până în prezent, armata ucraineană a anunțat că a ucis 12 generali ruși implicați în „operațiunea specială". Sprijinul informațional al SUA pentru armata ucraineană face parte din efortul secretizat al administrației Biden de a furniza Kievului informații în timp real de pe câmpul de luptă, scrie Antena 3, citând cotidianul american.

Acest sprijin a avut un efect decisiv asupra situației frontului, scrie publicația citată, arătând că fluxul informațional oferit Ucrainei de SUA este rar întâlnit. Informațiile furnizate includ prognoze asupra mișcărilor efectuate de trupele rusești, pe baza unor evaluări recente referitoare la planul secret de luptă al Moscovei în regiunea Donbas din estul Ucrainei.

Este vorba, între altele, de furnizarea locației și a altor detalii despre cartierul general mobil al armatei ruse, care se mută frecvent.

Oficialii ucraineni au combinat aceste informații geografice cu propriile lor informații - inclusiv cele provenind din comunicații interceptate care semnalau prezența în teren a unor ofițeri ruși de rang înalt - pentru a efectua lovituri de artilerie și alte atacuri.

Casa Albă a calificat, printr-un purtător de cuvânt, dezvăluirile din The New York Times drept "înșelătoare și iresponsabile", notează BBC. Adrienne Watson, purtătoare de cuvânt a Consiliului Național de Securitate, a indicat că SUA furnizează Ucrainei informații de pe câmpul de luptă pentru a ajuta forțele Kievului să-și apere țara și "fără intenția de a ucide generali ruși".

Comentarii Facebook