Rușii vor să organizeze o „paradă a prizonierilor” la Mariupol, unde vor defila 2.000 de civili ucraineni, îmbrăcați în uniforme ale armatei ucrainene


Rușii vor să organizeze o „paradă a prizonierilor” la Mariupol, cu ocazia zilei de 9 mai, când Rusia celebrează Ziua Victoriei împotriva nazismului. Astfel, militarii ruși vor îmbrăca 2.000 de civili în uniforme ale armatei ucrainene pentru a defila în marșul prizonierilor.

Ocupanţii ruşi vor să organizeze la 9 mai o „paradă a prizonierilor” ucraineni la Mariupol, oraş-port strategic la Marea Azov, şi intenţionează să îmbrace 2.000 de civili pe care îi reţin în prezent în lagăre de filtrare din zonă în uniforme ale armatei ucrainene.

Imaginile paradei vor fi difuzate de televiziunile ruse la data de 9 mai

Ca urmare, imaginile cu cei 2.000 de civili ucraineni vor fi difuzate de televiziunile ruse, a anunțat consilierul primarului ucrainean din Mariupol, Petro Andriușcenko, citat joi, 5 mai, de agenția de presă Ukrinform. 

Aproximativ 2.000 de bărbaţi, care au fost luaţi în urmă cu patru săptămâni de la Mariupol, au fost duşi într-un lagăr de filtrare, ce seamănă mai mult cu o închisoare, situat în satele Bezîmennoie şi Kazaţkoe (regiunea Doneţk). Acestor bărbaţi li s-a spus că vor fi îmbrăcaţi în uniforme ucrainene pentru a participa la aşa-numita 'paradă a prizonierilor' la Mariupol, întrucât nu există suficienţi prizonieri reali pentru o participare în masă”, a declarat Andriușcenko într-o intervenție televizată.

Rușii se pregătesc intens de marea sărbătoare de pe 9 mai

Ocupanţii, potrivit acestuia, se pregătesc intens la Mariupol de evenimentul de 9 mai, când în Rusia este celebrată Ziua Victoriei împotriva nazismului: cu ajutorul locuitorilor, care lucrează pentru hrană, oraşul este curăţat de moloz şi cadavre, de proiectilele neexplodate. Ei au instalat chiar şi efigia unei femei cu steagul sovietic în centru, iar „curatori de la Moscova” au venit să supravegheze aceste pregătiri, mai spune el.

Orașul ucrainean Mariupol, distrus în proporție de 90%

Primăria din Mariupol a anunțat că orașul este distrus în proporție de 90% în urma asediului trupelor ruse și că 40% din infrastructura sa nu mai poate fi refăcută.

Activiștii pentru drepturile omului din Rusia, printre care și Vladimir Osecikin, susțin totodată că autoritățile ruse ar avea de gând să organizeze o astfel de „paradă a prizonierilor” și la defilarea de 9 mai din Piața Roșie, denunțând o astfel de inițiativă macabră. Vladimir Oscecikin, fondatorul portalului Gulag.net, care trăiesște în prezent în Franța, dar care afirmă că are „surse în interiorul serviciilor” ruse, a indicat miercuri, 4 mai, pe contul său de Telegram că Kremlinul nu a luat o decizie definitivă în această privință, potrivit Agerpres.


Comentarii Facebook