Câți ucraineni și-au cumpărat apartamente în Cluj-Napoca


Milioane de ucraineni au fugit din calea războiului, iar foarte mulți s-au stabilit în România. Unii dintre ei și-au cumpătrat chiar locuințe, potrivit datelor transmise de Agenția Națională de Cadastru si Publicitate Imobiliară la solicitarea HotNews.

Sub 100 de întăbulări ale dreptului de proprietate în favoarea cetățenilor ucraineni au fost înregistrate oficial, cele mai multe fiind în Brașov, urmat de București și de Constanța.

În Cluj-Napoca au fost cumpărate numai 4 locuințe. 

De la începutul războiului din Ucraina, au intrat în România aproape 3,5 milioane de ucraineni, dintre care aproximativ 100.000 s-au stabilit temporar în țara noastră. În 24 februarie, 5.787 aveau contracte de muncă, dar marea majoritate a celor care s-au stabilit în România sunt femei cu copii de vârstă preșcolară.

Cum îi ajută statul Român pe refugiați

Refugiaţii care vor face demersurile minime de integrare - angajarea refugiaţilor în câmpul muncii, cu înscrierea copiilor într-o formă de educaţie şi cu dobândirea unui statut legal în România - protecţia temporară - vor putea beneficia de un sprijin de 2000 lei/familie pentru acoperirea cheltuielilor de cazare până la finele anului 2023.

De sumele de bani pentru cazare vor beneficia direct refugiaţii, nu proprietarii locuințelor care îi găzduiesc, așa cum este acum.

Pentru evitarea unor abuzuri şi a deturnării de fonduri, aşa cum s-a întâmplat în multe situații, va fi creat un Registru unic digital de înscriere a refugiaţilor din Ucraina.

Persoanele vulnerabile/bătrânii peste 65 de ani şi studenţii înscrişi la unversitatile din România vor beneficia in continuare de vechile prevederi ale Programului 50/20.

În continuare, refugiaţii din Ucraina vor beneficia de servicii medicale gratuite, precum şi de servicii sociale sau educaţionale.

Statul are o cheltuială zilnică de peste 350.000 de euro pentru refugiați

În nota de fundamentare care justifică aceste schimbări este citat un raport al Cancelariei premierului privind măsurile de sprijin pe anul 2022 care arată că Statul a plătit anul trecut din fonduri publice pentru acest program peste 106 milioane de euro, reprezentând, astfel, o cheltuială zilnică de peste 352.000 de euro.

Comentarii Facebook