Noi percheziții la fondatorul „Bismobil Kitchen”, după eliberarea din arest preventiv! Șaran ar fi făcut presiuni asupra martorilor


Procurorii din Republica Moldova au desfășurat percheziții la fondatorul „Bismobil Kitchen”, Mihail Șaran, cercetat într-un dosar de escrocherie, după eliberarea acestuia din arest preventiv. Amintim că Șaran este acuzat că alături de alți parteneri, a păgubit sute de români, dar și cetățeni moldoveni, care au contractat mobilă de bucătărie scumpă, dar nu a fost livrată. Prejudiciul în România este de peste 4 milioane de lei. Potrivit unui comunicat al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității și Cauze Speciale (PCOCS), bănuitul ar fi exercitat și presiuni asupra martorilor și ar fi influențat dosarul în care este vizat.

Oamenii legii au stabilit că acesta ar fi comunicat cu martorii din dosarul de escrocherie în care este vizat, cu scopul ca să-i formeze o poziție favorabilă, să ascundă și distrugă probe. În urma perchezițiilor au fost ridicate dispozitive de comunicare, care ar conține probe ale acțiunilor acestuia de intimidare a martorilor, notează agora.md

Prin urmare, marți procurorii PCCOCS au depus la Judecătoria Chișinău (Sediul Ciocana) un demers de înlocuire a arestului la domiciliu în arest preventiv pentru 30 de zile, astfel încât acesta să nu influențeze martorii și să nu împiedice în alt mod desfășurarea obiectivă a investigațiilor.

Amintim că la 29 martie curent, Curtea de Apel Chișinău a admis recursul avocaților fondatorului grupului de companii BisMobil Kitchen, specializate în fabricarea mobilei de bucătărie. Astfel, acesta a fost eliberat din arest preventiv și plasat în arest la domiciliu pentru 20 de zile. Șaran a fost reținut la 19 ianuarie 2023, la aeroportul din Chișinău, în momentul în care urma să părăsească Moldova, cu un bilet cu o singură direcție - Moscova, Rusia. Ulterior, la solicitarea procurorilor PCCOCS, acesta a fost plasat în arest preventiv.

Știri de Cluj a publicat două anchete jurnalistice cu privire la sutele de păgubiți care au rămas și fără mobila de bucătărie și fără sute de mii de euro (suma medie fiind de 6000 de euro de păgubit), după ce Bismobil Kitchen a închis toate cele 14 magazine din România. 

Cum au fost păgubiți zeci de români cu mobilier de bucătărie exclusivist

Mihail Șaran, asociat unic la SC Bismobil Kitchen SRL (firma “mamă”) și  Andriana Brașoveanu, administrator la toate cele peste 40 de firme au făcut pentru brandul Bismobil Kitchen peste 40 de SRL-uri (toate cu același administrator – Andriana Brașoveanu).  fiecare cu capital cât de mic posibil, de 200 de lei, în general. 

Procurorii din Iași au făcut percheziții în 28 martie, la 42 de locații din toată țara, inclusiv la Cluj: Iași (13), Brașov (3),Ilfov (3), Galați (2), Bihor (2), Vaslui (2), Argeș (1), Bacău (1), Cluj (1), Constanța (1), Dolj (1), Prahova (1), Sibiu (1), Timiș (1), Mureș (1) și în municipiul București (8).

Până în prezent, au fost identificate peste 130 de persoane vătămate, iar prejudiciul cauzat prin comiterea faptelor este de aproximativ 4.000.000 de lei. Tribunalul Iași a aprobat cererea de arestare a Andrianei Brașoveanu, care a fost plasată în arest la domiciliu. 



Comentarii Facebook