Apari dezbrăcat în public, ești urmărit, aluneci în gol sau dai examen? Ce vise se repetă și de ce


Visele se repetă de foarte multe ori în cazul multora, iar studiile arată că aproape două treimi oameni au aceleași vise.

Visele recurente sunt vise pe care o persoană le poate avea în mod repetat. De remarcat că acestea apar adesea în perioade de stres sau pe perioade lungi de timp, uneori chiar pe parcursul mai multor ani sau chiar al vieții. În aceste vise este prezentă nu numai aceeași temă, dar și o anumită narațiune ce se poate repeta de la o noapte la alta.

Deși conținutul exact al viselor recurente este unic pentru fiecare persoană, există teme comune care sunt prezente nu numai la indivizi, dar chiar la întregi culturi și în anumite perioade de timp.

Urmărirea, căderea, nepregătirea pentru o evaluare, sosirea cu întârziere sau încercarea de a face ceva în mod repetat se numără printre cele mai frecvente scenarii.

Știința sugerează că aceste vise repetitive pot reflecta conflicte nerezolvate prezente în viața celui care visează. Dar nu toate visele repetitive au o conotație negativă. Unele, cum ar fi de exemplu capacitatea de a zbura, pot avea chiar un efect euforic.

Când apar visele repetitive?

Visele ne ajută să ne reglăm emoțiile și să ne adaptăm la evenimentele stresante. Conținutul repetitiv poate reprezenta o încercare eșuată de a integra experiențe dificile, arată Claudia Picard-Deland, doctorand în neuroștiințe, și Tore Nielsen, profesor la Universitatea din Montreal într-un articol publicat în The Conversation.

Majoritatea viselor repetitive au un conținut mai degrabă negativ, implicând emoții precum frica, tristețea, furia și vinovăția. Mai mult de jumătate dintre ele implică o situație în care cel care visează este în pericol. Dar unele teme recurente pot fi și pozitive, chiar euforice, cum ar fi visele în care descoperim noi camere în casă, visele erotice sau visele în care avem capacitatea de a zbura, potrivit Digi 24.

În unele cazuri, visele recurente care apar în copilărie pot persista până la vârsta adultă. Aceste vise pot dispărea timp de câțiva ani, pot să reapară în prezența unei noi surse de stres și să se risipească din nou atunci când situația a trecut.

De ce creierul nostru redă aceleași vise la nesfârșit?

Mulți cercetători sunt de acord că visele recurente sunt legate de dificultăți sau conflicte nerezolvate din viața celui care visează.

Studiile sugerează că visele, în general, ne ajută să ne reglăm emoțiile și să ne adaptăm la evenimente stresante - încorporarea de conținut emoțional în vise ar permite individului să proceseze un eveniment dureros sau dificil. În cazul viselor repetitive, conținutul lor recurent ar putea reprezenta o încercare nereușită de a integra aceste experiențe dificile. 

Prezența viselor repetitive a fost, de asemenea, asociată cu niveluri mai scăzute de bunăstare psihologică și cu prezența simptomelor de anxietate și depresie. Aceste vise tind să reapară în timpul situațiilor stresante și încetează atunci când persoana a rezolvat conflictul personal, ceea ce indică o îmbunătățire a stării de bine.

Care sunt cele mai frecvente vise care se repetă și ce semnifică ele?

Visele recurente reflectă adesea, în mod metaforic, preocupările emoționale ale celor care visează. De exemplu, a visa un tsunami se întâmplă frecvent în urma unei traume sau a unui abuz. Este un exemplu tipic de metaforă ce poate reprezenta emoții ca neputința, panica sau frica, trăite în starea de veghe.

Unele persoane, atunci când se confruntă cu o situație stresantă sau cu o nouă provocare, pot visa din nou că au întârziat sau că nu sunt pregătite pentru un examen de matematică, chiar și la ani de zile după ce au fost la școală.

În mod similar, faptul de a fi îmbrăcat necorespunzător în vis, de a fi gol sau de a nu putea găsi o toaletă, toate acestea reprezintă scenarii de stânjeneală sau de modestie.

Aceste teme pot fi văzute ca niște scenarii „deja pregătite” ce ne oferă un spațiu pentru a ne digera emoțiile conflictuale. Același scenariu poate fi apoi reutilizat în diferite situații în care trăim emoții similare. Este motivul pentru care unii oameni, atunci când se confruntă cu o situație stresantă sau cu o nouă provocare, pot să viseze din nou că ajung nepregătiți la un examen de matematică, chiar dacă au trecut ani de zile de când nu au mai pus piciorul într-o școală. Deși circumstanțele sunt diferite, un sentiment similar de stres sau dorința de a excela poate declanșa din nou acest scenariu oniric.

Categorii de vise repetitive

William Domhoff, un cercetător și psiholog american, spune că in extremis există coșmaruri ce reproduc direct o traumă trăită, ca un flashback. Prezența acestor vise este unul dintre principalele simptome ale tulburării de stres posttraumatic.

Există apoi vise recurente, în care același conținut al visului este reluat parțial sau în întregime. Spre deosebire de visele traumatizante, visele recurente rareori redau direct un eveniment sau un conflict, ci mai degrabă îl reflectă metaforic prin intermediul unei emoții centrale.

Mai departe, se află temele recurente din vise. Aceste vise au tendința de a repeta o situație similară, cum ar fi întârzierea, urmărirea sau pierderea, dar conținutul exact al visului diferă de la o dată la alta (întârzierea poate fi la gară, și nu la un examen).

În sfârșit, se poate întâlni și situația în care la aceeași persoană se repetă numai anumite elemente din vis - cum ar fi personaje, acțiuni sau obiecte.

Toate aceste vise ar reflecta, la diferite niveluri, o încercare de a rezolva anumite probleme emoționale.

Trecerea de la un nivel intens al visului repetitiv la un nivel inferior este adesea un semn de îmbunătățire a stării psihologice a unei persoane. De exemplu, schimbările progresive și pozitive în conținutul coșmarurilor traumatice sunt observate adesea pe măsură ce persoanele care au suferit o traumă își revin din acest șoc.

Senzații fiziologice care pot declanșa vise repetitive

Cum se face că temele sunt adesea comune de la o persoană la alta? O posibilă explicație este că unele dintre aceste „scenarii” au fost păstrate grație avantajului pe care omul îl are pe scara evoluției. Atunci când are loc simularea unei situații amenințătoare, cum e visul în care ești urmărit de exemplu, de fapt, celui care visează i se oferă un spațiu pentru a exersa în timpul somnului cum să simtă și cum să scape de eventualii prădători.

Unele teme tipice ar putea fi explicate parțial și prin fenomene de natură fiziologică care au loc atunci când dormim. Un studiu realizat în 2018 de o echipă de cercetători din Israel a constatat că celebrul vis în care ne cad dinții nu ar fi legat în mod special de simptome de anxietate la cel care visează, ci mai degrabă de scrâșnirea dinților în timpul somnului (bruxism) sau de disconfortul dentar la trezire.

Atunci când dormim, creierul nostru nu este complet izolat de lumea exterioară. Acesta poate continua să perceapă stimuli externi, cum ar fi sunetele sau mirosurile sau senzațiile interne ale corpului. Astfel, alte probleme, cum ar fi imposibilitatea de a găsi o toaletă sau de a fi dezbrăcat într-un spațiu public, ar putea fi legate de nevoia de a urina în timpul nopții sau de purtarea unei pijamale prea largi.

Este posibil să fie implicate și fenomene fizice specifice somnului REM, faza de somn în care visăm cel mai mult. În timpul somnului REM, mușchii noștri sunt paralizați, ceea ce ar putea provoca vise în care avem picioarele grele sau avem senzația că nu ne putem mișca.

În mod similar, unii autori au propus ipoteza ca visele în care există un scenariu de cădere sau de zbor să fie cauzate de sistemul nostru vestibular, care contribuie la echilibrul nostru și care s-ar reactiva spontan în timpul somnului REM.

Desigur, toate aceste senzații corporale nu sunt suficiente pentru a explica recurența acestor vise la unele persoane și apariția lor bruscă în perioadele de stres, dar probabil că au o influență semnificativă în construirea celor mai tipice vise ale noastre.

Când se produce ieșirea din buclă

Persoanele care retrăiesc recurent un coșmar sunt cumva blocate în a răspunde și în a anticipa scenariul visului. Au fost dezvoltate unele terapii în încercarea de a rezolva această recurență, pentru a fi întrerupt cercul vicios.

O tehnică este de a vizualiza coșmarul atunci când vă treziți și de a-l rescrie, adică de a schimba scenariul prin schimbarea unui aspect, de exemplu finalul visului, cu ceva mai pozitiv.

Exersarea lucidității în vise ar putea fi, de asemenea, o soluție. Visele lucide sunt acele vise în care devenim conștienți de faptul că visăm și în care uneori chiar putem influența conținutul visului. A deveni lucizi într-un vis recurent ar putea să ne permită să gândim sau să reacționăm diferit la vis și, astfel, să modificăm natura repetitivă a acestor vise.

Cu toate acestea, nu toate visele recurente sunt dăunătoare în sine și unele pot fi chiar utile, în sensul că ne informează despre conflictele noastre personale. A da atenție elementelor repetitive din visele noastre ar putea fi, astfel, o modalitate de a înțelege și de a rezolva mai bine cele mai mari dorințe și suferințe ale noastre.

Comentarii Facebook