Alertă de botulism în vestul țării. Dr. Tudor Ciuhodaru: „Toxina botulinică este letală. Cei patru D vă pot salva viața”


E alertă de botulism în vestul României după ce opt copii din Timiș au ajuns la spital cu simptome specifice. Această toxină este mortală. 

Opt copii din Timiş sunt internaţi în spital cu suspiciunea de botulism. Medicii spun că toţi aveau simptome specifice, iar în acest moment, doi dintre ei sunt monitorizaţi permanent. Cel mai probabil s-au infestat din cârnaţi de casă pe care i-au primit la colindat, de sărbători, potrivit Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Timiş.

Doctorul Tudor Ciuhodaru, a tras un semnal de alarmă și a explicat, în direct la Antena 3 CNN, care sunt pașii pe care trebuie să îi facem pentru a nu ne infecta cu această toxină. 

„Atenție părinți și bunici! Dacă vedeți o conservă cu capacul bombat aruncați-o fără discuție. Ar trebui să prelucrăm termic minim 10 minute, orice fel de preparat conservat în casă pentru că este risc de botulism alimentar. Boala este rară, dar este letală, iar neurotoxina botulinică este una dintre cele mai puternice toxine bacteriene.

A fost utilizată ca armă biologică. Putem vorbi și de pește și de fructe și legume conservate, pot să transmită această boală. Epidemiile sezoniere sunt mai ales spre primăvară pentru că aceste preparate au stat depozitate în gospodărie, dar nu este exclus să fie și de la preparatele cumpărate din comerț, mai ales când este vorba despre depozitare, utilizare sau manipulare defectuoasă", a spus doctorul Tudor Ciuhodaru.

Cei patru D sunt extrem de importanți și vă pot salva viața

Totodată acesta a precizat și care sunt simptomele în urma cărora ar trebui să mergem de urgență la spital.

„Nu uitați cei patru D, sunt extrem de importanți și vă pot salva viața. Dacă la 18-36 de ore după consumarea unui aliment preparat în casă apare acea paralizie progresivă simetrică descendentă cu diploplie, vedem dublu, cu dizartie, vorbim cu dificultate, cu disfagie, înghițim cu dificultate și cu dispnee, apar și tulburări de respirație este extrem de important să ajungem cât mai repede la spital", a precizat doctorul Tudor Ciuhodaru.

Ce este botulismul

Botulismul este o intoxicaţie produsă de bacteria Clostridium botulinum, care poate prolifera doar în medii în care nu există oxigen, iar acest lucru face ca anumite surse de hrană, printre care cele conservate, să le ofere un mediu de proliferare perfect. Neurotoxina produsă de această bacterie este una dintre cele mai agresive toxine cunoscute, precizează specialiştii. 


Comentarii Facebook