Românii, cei mai mari consumatori de zahăr din Europa. Cât de periculos este acest lucru



Statisticile arată că românii consumă, în medie, 30 de kilograme de zahăr pe an, aproape dublu față de media europeană de 16 kilograme, fapt care explică numărul tot mai mare al cazurilor de dibet și obezitate în rândul copuiilor.

Medicii prezenţi joi la conferinţa de Ziua Internaţională a Alimentaţiei, intitulată "Educatia alimentară bate gena!", au arătat că avem obiceiuri nesănătoase - consum de zahăr şi prăjeli, faptul că uităm să bem apă sau fumăm - iar stresul prin care trecem zilnic şi oboseala cronică de care ajungem să suferim ne dezechilibrează din punct de vedere hormonal, potrivit Mediafax.

"Din păcate, ţara noastră are cea mai mare mortalitate cauzată de cancerul nedepistat la timp, iar în cele mai multe cazuri, boala este provocată de obiceiurile nesănătoase. De aceea, pe termen lung, cele mai bune rezultate în sănătatea publică ar fi obţinute dacă cei mici ar fi convinşi că e mai bine pentru ei să mănânce strugure, decât ciocolată", a declarat medicul nutriţionist Lygia Alexandrescu.

Reprezentantul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) a anunţat lansarea unui proiect privind introducerea obligatorie a educaţiei alimentare în şcoli.

"Se lucrează la un proiect privind introducerea educaţiei nutriţionale în planurile de învăţământ, care îi va include atât pe elevii din clasele primare, cât şi pe dăscălii care le vor preda. Există şi acum module de educaţie pentru sănătate, dar sunt abordate ca disciplină opţională. Cu sprijinul ministerelor Educaţiei şi Sănătăţii, un astfel de proiect i-ar putea ajută pe cei mici să înţeleagă ce înseamnă obiceiuri alimentare sănătoase", a spus Cornelia Popa Stavri, reprezentanta FSLI.

Comentarii Facebook