Dieta oamenilor care trăiesc cel mai mult. Vezi ce spun studiile


Un studiu recent publicat în „Journal of the American Medical Association”, efectuatn pe un număr de peste 73.000 de oameni, arată că persoanele care au o dietă vegetariană trăiesc mai mulți ani decât persoanele care consumă carne.

Cercetarea reprezintă cel mai amplu studiu realizat până acum pe această temă. Oamenii de ştiinţă au comparat longevitatea persoanelor care consumă carne cu cea a patru tipuri de vegetarieni: veganii, care nu consumă niciun produs de origine animală, lacto-ovo-vegetarienii, cei ce consumă lactate şi ouă, pesco-vegetarienii, ce consumă şi peşte şi semi-vegetarienii, care nu consumă carne mai des de o dată pe săptămână.

„Câştigătorii” în ceea ce priveşte longevitatea erau pesco-vegetarienii, urmaţi de vegani şi apoi de lacto-ovo-vegetarienii. Vegetarienii, în general, prezentau un risc cu 12% mai mic de a muri în timpul perioadei de studiu în comparaţie cu persoanele care mâncau carne. Toţi participanţii la studiu erau membri ai Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea.

Alte studii au arătat că dietele vegetariene sunt asociate unui risc scăzut de a suferi de numeroase afecţiuni cronice, precum diabetul de tip 2, obezitate, sindrom metabolic, afecţiuni circulatorii şi hipertensiune.

De asemenea, se ştie că Adventiştii de Ziua a Şaptea trăiesc mai mult decât restul populaţiei, graţie stilului de viaţă sănătos ce evită tutunul şi se bazează pe o dietă pe bază de plante şi activitate fizică. În medie, Adventiştii de Ziua a Şaptea din California trăiesc cu 4-7 ani mai mult decât ceilalţi oameni din statul american.

Până acum, însă, cercetătorilor le-a fost greu să deosebească care este cauza şi care este efectul în ceea ce priveşte longevitatea. Să fie absenţa cărnii secretul longevităţii? Sau este vorba despre o atenţia sporită acordată sănătăţii, atitudine împărtăşită de numeroşi vegetarieni, cauza acestei longevităţi?

Mai multe detalii pe Descoperă.ro

Comentarii Facebook