Cum este afectat copilul de divorț


Deși sunt puține șanse ca și copilul să rețină informații legate de divorțul părinților la vârste fragede, separarea cuplului poate avea efecte pe termen lung asupra relației dintre copil și familie.

Deşi părinţii care divorţează îşi consolează copiii asigurându-i că „totul va fi bine”, un nou studiu reliefează că, în realitate, lucrurile nu stau chiar atât de bine. Cercetătorii au constatat că, spre deosebire de copiii ai căror părinţi s-au despărţi mai târziu, cei ai căror părinţi s-au separat de timpuriu (când copii aveau o vârstă fragedă) au relaţii mai nesigure.

„Prin studierea acestui fenomen sperăm să învăţăm mai multe legat de modul în care experienţele din copilărie prezic calitatea relaţiilor ce se vor forma mai târziu în viaţă”, a declarat R. Chris Fraley de la Universitatea din Illinois.

Deşi echipa de cercetători coordonată de Fraley a dorit să vadă cum experienţele timpurii afectează maturitatea, ei nu au avut nicio bază de la care să plece, tocmai din cauză că amintirile din copilărie ale oamenilor sunt, de obicei, neclare. Astfel, ei au ales să studieze divorţurile, deoarece chiar dacă subiectul nu îşi amintea detaliile, ei ştiau când au divorţat părinţii lor.

Pentru studiu, 7.735 de indivizi au răspuns la un chestionar legat de personalităţile lor şi relaţiile cu ceilalţi. Dintre participanţi, mai bine de o treime aveau părinţi care divorţaseră când ei aveau, în medie, 9 ani. Pe baza chestionarului s-a constatat că cei care erau copiii unor cupluri ce divorţaseră, aveau mai puţine şanse de a-şi descrie relaţiile cu părinţii drept sigure. Dacă părinţii divorţaseră când subiecţii aveau între 3 şi 5 ani, atunci participanţii aveau tendinţa de a-şi descrie relaţiile cu părinţii drept nesigure.

Mai multe detalii pe Descoperă.ro

Comentarii Facebook