Cei de la Rise Project sunt amenințați să divulge sursele din cazul #TeleormanLeaks

 

Jurnaliștii de la Rise Project susțin că sunt presați de Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPCP) să divulge sursa care le-a dat valiza cu documente.

 

Gruparea Dragnea încearcă să intimideze RISE Project invocând legislația europeană, după ce ei înșiși au fost acuzați că ar fi furat bani europeni”, susțin jurnaliștii de la Rise Project într-o postare pe Facebook.

 

Astăzi, prin această notificare, Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPCP) ne solicită divulgarea surselor în cazul #TeleormanLeaks și informații despre toate datele pe care le deținem. ANSPCD mai amenință cu penalități de 20 de milioane de euro în caz că nu furnizăm acces la sistemele noastre informatice”, declară jurnaliștii.

 

Potrivit acestora, ANSPCP este condusă de Ancuța Opre, ”numită de Senat și urmărită penal la DNA pentru abuz în servicu comis într-o funcție anterioară”. Opre este acuzată că ar fi supraevaluat proprietăți când era șefa Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților (ANRP), într-un dosar celebru.

 

Președinta Ancuța Opre, om cu vechime în PSD, a fost colegă la ANRP cu George Bălăiți, cel care semnează solicitarea către RISE. Bălăiți a lucrat înainte la serviciul de comunicare al PSD și e acum șef serviciu control operatori în cadrul ANSPCP. RISE este un centru independent de investigații de presă, afiliat organizațiilor internaționale de profil, iar demersurile noastre sunt întreprinse exclusiv în interes public. Continuăm”, concluzionează jurnaliștii de la Rise Project.

 

Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal solicită Rise Project să transmită informații despre:

 

1. Scopul și temeiul legal al publicării pe Internet (Facebook) a datelor personale.

2. Data/perioada în care au fost publicate datele respective pe contul de Facebook.

3. Sursa de unde au fost obținute datele personale dezvăluite pe Facebook.

4. Suportul (electronic și/sau fizic) în care jurnaliștii dețin documentele/imaginile publicate pe Facebook.

5. Dacă dispozitivele mobile cu spațiu de stocare (tabletă, HDD, stick memorie) au fost/sunt protejate cu parolă sau criptate.

6. Dacă jurnaliștii dețin și alte informații/documente conținând datele personale ale unor persoane vizate.

7. Dacă datele personale sau documentele ce conțin datele personale ale persoanelor vizate au mai fost dezvăluite și în alte circumstanțe, cu precizarea acestora.

8. Modalitatea în care jurnaliștii au asigurat informarea persoanelor vizate, în conformitate cu prevederile art. 13-14 din RGPD.

 

Informațiile solicitate ar trebui transmise în termen de 10 zile, în caz contrar Autoritatea putând dispune „aplicarea unei amenzi cominatorii de până la 3.000 de lei pentru fiecare zi de întârziere”, amendă care se poate adăuga celei de până la 20 de milioane de euro.

 

Jurnaliștii de la Rise Project au publicat luni primul articol cu conținutul valizei primite de la un țăran din Teleorman.

Comentarii Facebook