Şoferii indisciplinaţi ar putea fi amendaţi pe baza filmărilor din trafic

 

Un proiect de lege prevede posibilitatea amendării șoferilor care comit abateri în trafic pe baza filmărilor făcute de persoane private. 

 

Proiectul de lege depus de un parlamentar USR prevede posibilitatea sancționării pe baza unor probe video realizate cu dispozitive neomologate, dacă există o sesizare scrisă făcută de autor, iar clipul video permite ”stabilirea certă a numărului de înmatriculare, culorii, mărcii şi modelului vehiculului implicat în săvârşirea contravenției, precum şi a datei, orei şi locului săvârşirii contravenţiei, consemnându-se aceasta în procesul-verbal de constatare a contravenției”.

 

În expunerea de motive, deputatul USR Mihai Botez arată că ”în anul 2017, România a fost statul membru al Uniunii Europene cu cea mai ridicată rată a accidentelor mortale pe șosele: 98 de decese la un milion de locuitori, cu 1% mai mare faţă de 2016”.

 

Acesta a mai afirmat că ”starea drumurilor, aglomeraţia din trafic, dar mai ales nerespectarea regulilor de circulaţie, deopotrivă de către participanţii la trafic cât şi de pietoni, reprezintă principalele cauze ale producerii accidentelor grave. Nu puţine sunt cazurile în care încălcarea cu intenţie sau din culpă a acestor reguli a rămas nesancţionată ori a produs accidente în cazul cărora stabilirea persoanei vinovate a fost foarte dificil de stabilit, în lipsa constatării directe a poliţistului rutier sau a prezenţei unor martori la locul şi în momentul producerii accidentului”.

 

Pentru a fi implementate aceste propuneri trebuie modificat Codul Rutier.

 

Comentarii Facebook