Cât de important este laptele în alimentație? Vezi ce spun experții


Nutriționiștii din Statele Unite ale Americii recomandă consumul a trei porții de lactate pe zi, însă un medic pediatru de la Harvard consideră că această recomandare nu este potrivită pentru toată lumea, ba chiar din contră, pentru unele persoane ea va cauza un exces de calorii și zahăr.

Această recomandare de a consuma trei căni de lapte pe zi este, poate, cel mai dominant sfat cu privire la dietă pe care l-a primit publicul american în ultima jumătate de secol. Ca urmare a acestui fapt, americanii consumă miliarde de tone de lapte pe an, presupunând că fără acest aliment oasele le vor ceda”, a declarat David Ludwig, director al unei fundaţii pentru prevenire obezităţii din cadrul Spitalului de Pediatrie din Boston.

Pentru a evita să se îngraşe, americanii sunt sfătuiţi să consume lapte cu un nivel scăzut de grăsimi. Însă, atunci când grăsimile din lapte sau iaurt sunt reduse, ele sunt, în general, înlocuite cu îndulcitori care dau un gust mai bun alimentelor, dar care în acelaşi timp cresc aportul de calorii.

Cea mai rea situaţie este legată de laptele cu cacao care are o cantitate de grăsime scăzută: când scoţi grăsimile, el este mai puţin gustos. Prin urmare, pentru a determina copiii să bea 3 căni pe zi creezi o băutură îndulcită cu zahăr”, a mai declarat Ludwig.

O cană de lapte cu cacao care are un nivel scăzut de grăsimi are 158 de calorii, dintre care 68 provin din grăsimi solide şi zaharuri. Prin comparaţie, o cană de lapte neîndulcit dar cu nivel scăzut de grăsime (2%) are 122 de calorii, cu 37 de calorii care provin in grăsimi solide.

"Oamenii care au o dietă adecvată (adică aceea care au un aport corect de proteine, vitamina D, calciu din legume, nuci şi seminţe) nu beneficiază decât foarte puţin sau chiar de loc de pe urma acestor trei porţii de lactate recomandate", spune Ludwig.

Mai multe detalii pe Descoperă.ro

Comentarii Facebook