Se anunță vremuri grele! România atrage mai puține investiții și acumulează mai multă datorie externă
România a înregistrat un deficit de cont curent de 7,66 miliarde euro în primele trei luni ale anului 2025, în creștere cu peste 80% față de aceeași perioadă din 2024, când nivelul se situa la 4,2 miliarde euro.
Structura dezechilibrului arată o creștere importantă a deficitului comercial, dar și o scădere a excedentului din servicii. Astfel:
Balanța bunurilor (exporturi vs. importuri) a înregistrat un deficit de 8,34 miliarde euro, cu aproape 2 miliarde euro mai mare decât în T1 2024.
Balanța serviciilor – singurul segment care de regulă aduce valută în economie – și-a redus excedentul cu peste 500 milioane euro, coborând la 2,39 miliarde euro.
Cele mai mari presiuni s-au înregistrat în turism, unde deficitul a crescut cu peste 300 milioane euro, și în zona altor servicii, unde excedentul s-a diminuat semnificativ.
Un alt factor negativ este prăbușirea veniturilor secundare, categoria care include remitențele românilor din străinătate și transferurile guvernamentale. Acestea au trecut de la un excedent de 957 milioane euro în T1 2024 la un deficit de 138 milioane euro în acest an, o diferență de peste 1 miliard de euro.
CITEȘTE ȘI: Avertismentul unui economist de la o mare bancă din România: Cât se mai depreciază leul și când ar putea să scadă dobânzile
Investițiile directe ale nerezidenților în România au scăzut la 1,67 miliarde euro, față de 2,48 miliarde euro în perioada similară a anului trecut. Participațiile la capital (inclusiv profitul reinvestit) au fost de 2,98 miliarde euro, dar acest plus a fost compensat de retrageri sau rambursări de credite intragrup în valoare netă de -1,3 miliarde euro.
Datoria externă totală a crescut ușor, cu 514 milioane euro, ajungând la 205,4 miliarde euro la finalul lunii martie. Din total:
76,4% este datorie pe termen lung;
23,6% este datorie pe termen scurt, în ușoară scădere.
Rata serviciului datoriei externe pe termen lung a scăzut semnificativ la 11,5%, comparativ cu 19,6% în 2024, semn că România a avut o povară de plată mai mică în această perioadă.
CITEȘTE ȘI: Inflația a luat o pauză în aprilie 2025 la pragul de 4,9%, însă prețurile tot cresc. La ce scumpiri să ne așteptăm de acum?
Gradul de acoperire a importurilor s-a menținut la 5,7 luni, un nivel considerat confortabil, iar acoperirea datoriei externe pe termen scurt cu rezerve valutare a urcat la 101,4%, față de 99,1% la finalul anului trecut, conform unui comunicat de presă trimis de BNR.
6 Comentarii
ĂȘTIA RAD TOT DUPĂ NOI POTOPUL .HAI AMERICA
Continuati drumul euroatlantic cu Plicusor. SPOR!
Dacă asa președinte am avut asa guvernare din cauza lor sa ajuns aici doar nu din a nostra care muncim.Numai Iohanis citi bani a cheltuit dar sa facă ceva pentru tara zero.PNL PSD USR jos cu ei alți ca iei ne vind de tot
asa e in .UE
Multumim securitatii.