Ministerul Finantelor recunoaste ca pretul carburantilor a crescut nejustificat in ultimul an!


Pretul carburantilor a crescut nejustificat pe durata anului 2010, fara a fi influentat de evolutia cotatiilor titeiului de pe bursa, a cursului valutar sau de taxele impuse de stat.

Aceasta concluzie apartine oficialilor Ministerului Finantelor care au facut un raport pe care l-au trimis premierului Emil Boc.

"Urmare analizelor de risc efectuate, a rezultat ca, in perioada anului 2010, piata pe care opereaza producatorii si distribuitorii de carburanti a suferit mutatii remarcabile concretizate in practicarea unor preturi mari la pompa, in conditiile in care categoriile de cheltuieli cu costurile de productie si distributie (cu exceptia TVA si accize) au ramas relativ constante sau au prezentat evolutii nesemnificative. Pe cale de consecinta, in mod normal din punct de vedere fiscal, aceasta situatie ar fi trebuit sa genereze profituri mult mai mari si, prin urmare, impozit pe profit mai mare, precum si TVA de plata majorata", se arata in raport, anunta Mediafax.

 

Carburantii s-au scumpit in ultimul an in Romania cu circa 25% si continua sa creasca. La inceputul lui 2010, un litru de benzina se vindea cu 4,75 lei, iar acum costa 5,74 lei, deci o crestere de circa 22%. Motorina s-a scumpit in medie cu 28%, de la 4,24 lei cat costa un litru acum un an, la 5,36 lei acum.

 

Soferii din Cluj Napoca au protestat fata de pretul mare al carburantilor de mai multe ori pana acum. Boicotul la benzinarii a inceput in 6 ianuarie, cand a fost blocata benzinaria MOL de pe Calea Turzii, unde zeci de soferi au alimentat incet si au platit cu bani marunti.

 

Al doilea protest a fost organizat in 14 ianuarie la benzinaria Petrom, de pe strada Oasului.


Ultimul protest a fost organizat vineri, 21 ianuarie, la benzianria MOL de pe strada Teodor Mihali, dar participarea a fost foarte redusa.

Comentarii Facebook