Firma maghiara care a lucrat pe centura Clujului are datorii de 25 de milioane de euro! Cine repara alunecarile de teren?


Firma maghiara, care a lucrat la soseaua de Centura Valcele-Apahida, a intrat in insolventa si are de platit autoritatilor din Romania, dar si unor firme private importante sume de bani.

Stiri de Cluj a intrat in posesia tabelului cu creditorii pe care societatea Nemzetkozi Vegyepszer Romania SRL i-a lasat cu buzele umflate si conturile goale, dupa ce aceasta a intrat in insolventa in luna decembrie 2011. In total, datoriile firmei maghiare doar la societatile comerciale sau institutii din Romania se ridica in prezent la 16.64 milioane lei.

Societatea din Ungaria a reusit performanta sa intre in insolventa dupa doar cateva zile de la semnare contractului cu Directia Regionala de Drumuri si Poduri Cluj, pentru efectuarea lucrarilor suplimentare de la centura Cluj Est. Prin acest contract, Nemzetkozi Vegyepszer a preluat obligatiile firmei mama din Ungaria, Vegyepszer Ungaria SA, care a intrat in insolventa in luna mai 2011, de a continua lucrarile de consolidare de la soseaua de centura.

Intre cei care s-au constituit parti civile si cer returnarea datoriilor facute de Nemzetkozi Vegyepszer se numara si statul roman prin Directia Generala a Finantelor Publice, cu suma de 841.000 de lei, si Directia Regionala de Drumuri si Poduri Cluj, cu suma 6.4 milioane lei.

Interesant este ca firma Nemzetkozi Vegyepszer Romania SRL, sucursala Oradea a fost inregistrata in data de 27 aprilie 2011, cu 14 zile inainte ca firma mama, care a lucrat initial la Centura Cluj Est, Vegyepszer Hungaria SA, sucursala Oradea, sa intre in insolventa. In aceste zile, potrivit evidentelor fiscale ale firmei de insolventa din Ungaria, Nemzetkozi Vegyepszer Romania a acumulat datorii fata de firma mama de 668.435 lei, adica, undeva la 160.000 de euro.

Nu se stie cine va repara centura de est

Desi scandalul intrarii firmei din Ungaria in insolventa este deja mai bine de o luna de zile in paginile ziarelor, nimeni nu stie inca cine va repara zidul de protectie impotriva alunecarilor de teren, care s-a rupt in aceasta iarna. In momentul derularii licitatiei pentru efectuarea acestor lucrari suplimentare, de la kilometrul 4,900 la 6,500, in suma de 73 de milioane de lei, firma maghiara a venit cu o firma sustinatoare, care sa garanteze ca, in caz de faliment sau insolventa, va continua lucrarile. Aceasta firma se numeste Keller Group si este din Austria.

Ungurii de la Vegyepeszer nu s-au multumit ca firma din Austria sa aiba doar calitatea de sustinator si de garant, ci i-au dat si de lucru, printr-un "pui" al acesteia, Keller Geotehnica SRL. Acum, Keller Geotehnica si-a cerut banii pentru lucrarile efectuate la centura Cluj Est si la zidul de protectie. In tabelul cu datoriile pe care firma maghiara le are de achitat, Keller Geotehnica figureaza cu o datorie de 5.35 milioane lei, adica aproape 1.3 milioane euro.

Potrivit unor surse din cadrul DRDP Cluj, in prezent Keller Group nu se grabeste sa inceapa lucrarile de constructii la zidul de protectie, rupt de alunecarile de teren, pana cand societatea din Ungaria nu isi va plati datoria pe care o are fata de Keller Geotehnica.

Vegyepszer Romania datoare si in Ungaria

Ungurii de la Vegypeszer au adunat in nici opt luni de activitate datorii de zeci milioane de lei. Pe langa datoria fata de firmele sau institutiile publice din Romania, in tabelul cu creditorii, Nemzetkozi Vegyepszer Romania SRL figureaza cu o datorie de 5.86 miliarde de forinti, adica 19 milioane de euro, fata de firme si banci din Ungaria.

Stiridecluj.ro a prezentat doar datoriile trecute in masa credala in cazul insolventei Nemzetkozi Romania SRL. In cazul firmei mama, VegyepszerUngaria SA, care a intrat in insolventa in luna mai 2011, lucrurile stau si mai grav.

 

Citeste AICI reactia firmei maghiare.

 

Centura Valcele - Apahida s-a surpat! VEZI IMAGINI INCREDIBILE EXCLUSIV

 

Comentarii Facebook