Constructorul centurii Valcele - Apahida cere 45 de milioane de euro de la statul roman! Vezi si de ce s-a surpat zidul de sustinere


Societatea Nemzetkozi Vegyepszer Romania a replicat in urma articolului scris de Stiri de Cluj, care mentiona datoriile mari pe care le are firma, si a precizat ca nu are debite, ci creante.

"Societatea Nemzetkozi Vegyepszer Romania Kft. prin Sucursala sa din Oradea nu are datorii fiscale fata de statul roman, ci are o creanta fiscala fata de acesta in valoare de apriximativ 170 de milioane de lei.

Societatea Nemzetkozi Vegyepszer Romania Kft. prin Asocierea Nemzetkozi Vegyepszer Romania Kft. - SC Diferit SRL, nu are datorii fata de Directia Regionala de Drumuri si Poduri Cluj, ci are o creanta fata de aceasta in valoare de peste 25 de milioane de lei, reprezentand lucrari executate si neachitate.

Datoria totala a liderului asociat fata de firmele romanesti care si-au inregistrat creanta si au fost acceptate in procedura reorganizarii, a fost de aproximativ 11 milioane lei. Acordul cu creditorii in cadrul acestei proceduri a fost semnat la data de 21.02.2012", se arata intr-un drept la replica trimis de reprezentantii Vegyepszer Romania.

Reprezentantii societatii contesta si informatia potrivit careia firma Nemzetkozi Vegyepszer Romania SRL, sucursala Oradea, a fost inregistrata in data de 27 aprilie 2011, cu 14 zile inainte ca firma mama, care a lucrat initial la Centura Cluj-Est, Vegyepszer Hungaria SA, sa intre in insolventa.

"Contractul de executie pentru lucrarea "Varianta de ocolire Cluj-Est Tronson 1" A fost semnat de executantul asocierea Nemzetkozi Vegyepszer Romania Kft. - SC Diferit SRL si a fost inregistrat sub nr. 3005/06.09.2011. Societatea care a intrat in reorganizare/ restructurare este numai liderul asociat al acestei asocieri, respectiv Nemzetkozi Vegyepszer Kft., care a avut loc la data de 29.12.2011, astfel la mai bine de trei luni de la data inregistrarii contractului de executie. Asadar, nu executantul lucrarii a intrat in procedura reorganizarii, ci numai liderul asociat al acestuia. Mai mult procedura restucturarii/reorganizarii este finalizata, acordul a fost semnat de creditorii societatii la data de 21.02.2012.

In articol se confunda Societatea Nemzetkozi Vegyepszer Hungaria Kft. cu Societatea Nemzetkozi Vegyepszer Romania Kft., doua societati distincte din punct de vedere juridic. Societatea Nemzetkozi Vegyepszer Hungaria Kft. nu este societatea mama a Nemzetkozi Vegyepszer Romania Kft., mai putin sucursalei acesteia din Oradea.

Societatea Nemzetkozi Vegyepszer Romania Kft. are o datorie fata de Vegyepszer Hungaria Kft. in valoare aproximativa de 200 mii lei, dar si o creanta in valoare de 380 mii de lei", au mai precizat reprezentantii Vegyepszer Romania.

Stiri de Cluj a acuzat in materialul din 5 martie calitatea slaba a lucrarilor de pe Centura Valcele - Apahida. Reluarea lucrarilor ar urma sa cada in sarcina Keller Group, sustinatorul si garantul firmei maghiare Vegyepszer, prin firma Keller Geotehnica. Un document oficial arata ca ultima societate are de recuperat de la firma maghiara 5.35 milioane lei, adica aproape 1.3 milioane euro.

Reprezentantii firmei Vegyepszer sustin contrariul: "lucrarile principale au fost sistate la solicitarea expresa a beneficiarului, inca din data de 05.12.2011. pana la data sistarii, executia lucrarilor era in grafic. Una dintre motivatia suspendarii lucrarilor era schimbarea proiectului tehnic al lucrarii la initiativa beneficiarului, schimbare care nu este inca finalizata. Beneficiarul DRDP Cluj, la data prezentei, nu a achitat contravaloarea scandenta a lucrarilor executate, beneficirul refuzand platile fata de Asociere, fara niciun temei juridic legal, creand prejudicii importante acesteia.

Dupa ce se vor clarifica aceste aspecte cu beneficiarul lucrarii CNADNR - DRDP Cluj lucrarile se vor continua.

De altfel, din expertizele de specialitate efectuate, rezulta ca distrugerea zidului de protectie a fost cauzata de o alunecare de teren din afara amprizei lucrarilor, cauzate de infiltratiile masive de apa, fara a avea vreo legatura cu calitatea lucrarilor executate de asociere, ca urmare executantul nu este vinovat".

Documentele prezentate de Stiri de Cluj mai releva faptul ca firma maghiara are datorii 5,86 miliarde de forinti. "Cele 5,86 miliarde de forinti sunt creante si garantii, care nu sunt scadente, datorita acestui fapt s-a putut incheia acordul cu creditorii", au mai spus reprezentantii Vegyepszer.

 

Firma maghiara care a lucrat pe centura Clujului are datorii de 25 de milioane de euro! Cine repara alunecarile de teren?

Comentarii Facebook