Duminica 28 Aprilie

Cum planifică coaliția de guvernare să aducă clasa de mijloc a României în pragul sărăciei. Revoluția fiscală anunțată de PSD


Revoluția fiscală anunțată de un PSD „flămând” după ce a promis măriri de salarii în sectorul bugetar și pensii din bani pe care nu-i au ne va afecta pe toți. Dacă trecem la cota unică de impozitare de 16%, veniturile nete ale românilor vor scădea. La polul opus, Guvernul analizează impozitarea în cote progresive, ceea ce înseamnă că pe măsură ce veniturile contribuabililor sunt mai mari, cresc și cotele de impozit datorate statului. Dacă credeți că a doua propunere este o soluție mai bună, riscăm să vă dezamăgim, în ochii socialiștilor, toți cei care au venituri mai mari de 5000 de lei sunt bogătași. Și asta într-o țară în care un chiriaș plătește în medie 400 de euro (aproape 2000 de lei) pentru locuința închiriată, iar costul unui coș banal de cumpărături depășește 150 de lei. 

În prezent, avem mai multe cote de impozitare. Pentru cele din venituri salariale, cota este de 10%, la fel și pentru cele din chirii, iar pentru cele din dividende vorbim de 8%. La firme, pentru profit, cota de impozitare este de 16% sau - în cazul microîntreprinderilor - 1 ori 3% din venituri. Dacă, de exemplu, cota de impozit pe venitul din salarii ar crește de la 10% la 16%, atunci veniturile nete ar scădea.

De exemplu, la un salariu brut de 7000 de lei în prezent, din care se scad contribuțiile la pensie - 10%, sănătate - 25% și impozitul de 10%, leafa netă este 4095 de lei. Dacă impozitul ar crește la 16%, leafa netă ar fi cu 273 de lei mai mică. În acest scenariu, indiferent de veniturile salariale, povara fiscală pe muncă ar fi de peste 50%, adică jumătate din ce muncește un angajat ar ajunge la stat. De aceea, spun surse politice, varianta promovată de social-democrați în discuții este cea de impozitare progresivă și nu de cotă unică, așa cum susțin liberalii.

„N-avem doar o creștere a impozitului pe venit, de la 10 la 16%, mai sunt contribuțiile la asigurările sociale - pensie și sănătate- și sunt foarte mare, astfel încât se pornește de la 45% rețineri. Nu poți să vorbești doar de cotă unică crescută de la 10 la 16% fără să amintești că efortul financiar al cetățeanului este mult mai mare, pe seama asigurărilor sociale, iar uneori serviciile de servicii sociale nu se întorc la cel care le plătește”, spune Adrian Bența, expert fiscal, pentru știrileprotv.ro.

Sistemul progresiv îngroapă clasa de mijloc și formează o pătură foarte subțire de oameni bogați

Impozitarea progresivă, care presupune că cei cu venituri mai mari să fie taxați mai mult decât restul, este o recomandare făcută de Banca Mondială. Pe de altă parte, instituția a prevăzut și reducerea taxării pentru cei cu venituri mici, prin eliminarea contribuției la sănătate, de pildă, lucru care nu-i prea interesează pe guvernanți. Apar discuții halucinante și în legătură cu ce venit ar fi considerat pasibil pentru o cotă de impozitare mai mare. Guvernul vrea să impoziteze cu 30% salariile mai mari de 5000 de lei.

„Într-un mesaj politic legat de scăderea taxelor pentru salariile mici, premierul a anunțat indirect impozitarea progresivă. Orice student din anul 1 știe că atunci când renunți la o serie de taxe trebuie să introduci altele, mai ales într-o perioada cu deficit mare ca cea din prezent. În ochii socialiștilor, toți cei ce au salarii peste 5000 de lei sunt bogați și trebuie să plătească mai mult impozit pe venit. Creierele neocomuniste de la Palatul Victoria doresc să ia 30% impozit pe profit începând cu 2025 de la cei cu salarii peste 5000 de lei. Iar firmele, în loc să urce cu 20% salariile nete ale românilor vor fi nevoite să plătească impozite suplimentare.

Prin această măsură, guvernul va îngheța orice creștere salarială pentru 2025 și 2026 fiindcă toată valoarea adăugată din aceasta perioadă va merge la guvern în forma de impozit progresiv. Și uite așa, fără a cere mandat politic românilor și fără a explica această măsură, Marcel Ciolacu anunță creșterea impozitului pe venit printr-o ipotetică scădere a acestuia pentru salariile mici”, a transmis Tănase Stamule, profesor universitar de economie implicat în politica fiscală a guvernului.

A abordat pe o rețea de socializare subiectul impozitării salariilor peste 5.000 de lei și Cristian Păun, profesorul universitar din cadrul Academiei de Științe Economice București: „Adică, să tripleze impozitul pe venitul salarial de la 10% la 30% pentru „bogătani”. Asta face ca un salariu de „bogătan” să ajungă să fie impozitat cu 25% + 10% + 30% + 2,75%. Vreo 65%. Dacă aplicăm și TVA la ce rămâne, vreo 20%, aflăm că statul vrea „să ardă” fiscal buzunarul „bogătanilor” cu… 85%!. Stați acasă când vine votul! Sau votați farisei pupători de icoane și de cruci, îmbrobodiți în tricolor! E greu de dibuit răul mai mic, nu? Stați acasă?”. 

Comentarii Facebook