Miercuri 17 Aprilie

Credeti ca avem nevoie de o pista de 3.500 de metri la Aeroportul Cluj?


Construirea unei piste de 3.500 de metri la Cluj incepe sa prinda contur. Singura oferta de la licitatie ii apartine firmei Romstrade, apropiata de partidul de guvernamant.

Actuala pista de la Aeroportul Cluj are 2.100 de metri si permite aterizarea unor avioane tip BOEING 737, ATR-42, SAAB 2000. Viitoarea pista va aduce la Cluj avioane de mari dimensiuni, transatlantice, dar ne va costa minim 113,6 milioane de euro.

Initial s-a vorbit ca pista va fi construita din fonduri europene, dar proiectul a cazut si s-a ales varianta creditului furnizor, adica vom fi indatorati ani buni de acum inainte, pentru ca pista va fi construita pe banii bancilor.

Directorul Aeroportului International Cluj, David Cideo, declarat intr-un interviu pentru Adevarul de Seara ca "pista e cel mai important obiectiv al aeroportului si al Consiliului Judetean Cluj. Pista ne deschide foarte multe posibilitati: Cluj - Montreal, Cluj - New York, Cluj - Beijing. Anul viitor speram sa avem sistematizarea accesului in aeroport prin sens giratoriu, extinderea parcarii, urmeaza un hotel aici in perimetru. In 3-4 ani trebuie sa incepem studii pentru terminale de cinci milioane de pasageri. Crestem foarte mult, deja trebuie sa fim pregatiti".

David Ciceo a mai spus ca, prin acest proiect, aeroport Clujul va deveni un oras cosmopolit. "Au inceput sa vina foarte multi turisti straini care lasa bani la taxi, lasa la hotel, lasa in localuri. Anul trecut, am avut un grup de tineri straini care au venit la Cluj doar pentru a face petrecerea burlacilor, inainte de o nunta", a mai spus Ciceo pentru sursa citata.

Pana acum Aeroportul a "inghitit" zeci de milioane de euro pentru dezvoltarea celor doua terminale, de sosiri si plecari. Vor mai fi nevoie de investitii pentru construirea unui hotel si a unei parcari.

Comentarii Facebook