Duminica 28 Aprilie

Ce taxe va plăti un PFA în 2024. Schimbările fiscale din ultimii ani îi descurajează pe români să se înregistreze ca persoane fizice autorizate


Românii care nu doresc să îşi deschidă o firmă, dar întreprind totuşi activităţi care trebuie remunerate în sistem special, au posibilitatea de a-şi face un PFA, respectiv de a încasa bani în sistem de persoană fizică autorizată. Acest lucru nu înseamnă că este mai ușor să ai un PFA decât să fii angajatul unei firme, în România și la PFA birocraţia este destul de stufoasă. 

Ce taxe plăteşte un PFA în 2024

În primul rând trebuie precizat că impozitarea unei persoane fizice autorizate se poate face în sistem real, dar şi la norma de venit. Iar cele mai multe dintre PFA-uri merg pe ideea de impozitare în sistem real, pentru că asta presupune plata de taxe raportat strict la venitul net anual pe care îl încasează un PFA. 

Specialiştii de la solo.ro susţin că impozitarea la norma de venit este potrivită doar pentru anumite domenii de activitate. Dacă nu te încadrezi cu codul CAEN la norma de venit eşti obligat să te înregistrezi ca PFA în sistem real. De asemenea, dacă te-ai înregistrat ca PFA la normă de venit, dar ai depăşit pragul de 25.000 de euro în materie de venituri brute, atunci automat eşti trecut din anul următor la PFA impozitat în sistem real.

Concret, o persoană fizică autorizată plăteşte 10% impozit pe venit, 10% contribuţii la sănătate şi 25% contribuţii la pensie.

Schimbări faţă de anul 2023

Există informaţii conform cărora din 2024 ar urma să se modifice radical modul în care PFA-urile plătesc contribuţiile la sănătate. Se elimină ideea conform căreia aceste contribuţii să fie plătite în raport cu un plafon al salariilor minime brute.

În schimb, contribuţia la sănătate ar urma să se calculeze raportat la venitul net, respectiv ar urma să fie 10% din venitul net. Sursa amintită, solo.ro, susţine, însă, că există şi excepţii: PFA-urile care au venituri anuale mai mici de 6 salarii minime (19.800 de lei) vor plăti contribuția la sănătate raportat la acest plafon minim, adică 1.980 de lei, în timp ce PFA-urile care au venituri anuale mai mari de 60 salarii minime (198.000 de lei) vor plăti contribuția la sănătate plafonat, adică 19.800 de lei, scrie Observator.

Comentarii Facebook