Duminica 28 Aprilie

Prețul petrolului crește, pe fondul războiului din Israel. În ce situații am putea să vedem scumpiri la pompe


Prețul petrolului a crescut subit luni din cauza conflictului din Țara Sfântă. 

Țițeiul Brent, a urcat cu 2,25 dolari pe baril, până la 86,83 dolari, iar petrolul Brent a crescut cu 4,4%, luni, față de închiderea de vineri.

 Israelul nu este un mare producător de petrol însă aprovizionarea mondială de petrol ar putea fi în pericol dacă războiul cuprinde și Iranul, acuzat deja de multă vreme că ar susține Hamas. 

Extinderea conflictului ar putea duce la o majorare semnificativă a prețurilor, Iranul și Arabia Saudită fiind printre cele mai mari exportatoare de petrol, la nivel global.

Mai mult, dacă războiul se extinde ar putea fi afectată și strâmtoarea Hormuz, crucială pentru tranzitul de petrol.

„Prima de risc pentru petrol este în creștere din cauza perspectivei unei conflagrații mai ample care s-ar putea răspândi în țările mari producătoare de petrol din apropiere, cum ar fi Iranul și Arabia Saudită”, a declarat analistul energetic Saul Kavonic pentru BBC.

Cotaţia petrolului ar putea creşte chiar cu 2 cifre. Daca un baril de petrol este, de exemplu, cu 20 de dolari mai mult, preţul la pompă poate creşte cu 50 de bani - 1 leu, informează Antena3.ro.

Creşterile în prețul petrolului depind de foarte mulți factori, tensiunile geopolitice jucând un rol important în evoluția costurilor.


Comentarii Facebook